ОБЩЕСТВО

Тиражираха фалшива новина за изпусната 4 тона пъстърва в яз. „Доспат“ и 2000 рибари

Фалшива новина за изпуснати садки с 4 тона сьомгова пъстърва бе пусната през уикенда в интернет. Според нея „нaд 2000 pибapи oт цялaтa cтpaнa и цeлия Caтoвчaнcки и Гoцeдeлчeвcки peгиoн c лoдки, мpeжи и въдици ca пpиcтигнaли нa язoвиpa oт paнни зopи, cлeд кaтo paзбpaли зa изпycнaтaтa в язoвиpa cьoмгoвa пъcтъpвa.“ Вчера по бреговете на язовира нямаше стълпотворение, установи проверка на „Отзвук“. Единици бяха рибарите край язовира, които за цял ден са успели да хванат по няколко екземпляра.

„Няма нищо вярно в тази информация, която дори не е подписана. Няма изпусната риба. На брега на язовира липсват и 2000-те рибари”, каза вчера и Валери Баронов, собственик на рибовъдното стопанство „Салвелинус реа фиш”.

Снимка: Infomreja.bg

Според рибовъдите фалшивата новина навярно е пусната с цел привличане на туристи в Доспат, защото винаги, когато се заговори за изпусната от садки риба, към язовира се стичат много рибари. Подобен бе и случаят с язовир Въча, когато по бреговете му в продължение на дни ловиха стотици въдичари.

Въпросната фалшива информация първо излиза в благоевградския сайт infomreja.bg. Малко по-късно и общинският „Вестник на община Доспат” публикува „новината” със снимки на огромните пъстърви, като се позовава на първоизточника. Без да провери на място дали това е вярно или не. Вчера същата „новина“ се появи и в смолянското интернет пространство, отново „копи пейст“ и без проверка. „Материалът-майка“ със заглавие: Ледотопенето скъса садки на рибни стопанства на яз. Доспат, 4 тона избягала риба привлече мераклии от цялата страна е публикуван в събота по обяд. В него се описва, че в момента по бреговете на водоема има над 2000 рибари. „Около 4000 кг сьомгови пъстърви, всяка с тегло от 2 до 5 кг, са били изпуснати в язовира във вторник, след като ледени късове са скъсали мрежите от започналото ледотопене, коментират запознати с причината за изпуснатата риба”, пише още в статията. Под него има шест коментара, повечето от тях целящи да предизвикат смут в риболовните среди.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close