Образование

Тийнейджъри „изправиха“ на съд връстник, хванат да кара дрогиран

Районният съд в Девин за трета поредна година проведе Ден на отворените врати. 50 ученика от Девин, Доспат и Борино бяха гости на институцията и се включиха в дискусията „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“. 11-токласниците от СУ „Христо Ботев“, СУ „Димитър Благоев“ и СУ „Н. Й. Вапцаров“, заедно с техни преподаватели бяха посрещнати в съдебната зала от председателя на съда Илияна Ферева-Зелева и съдия Елка Хаджиева.

Девинските ученици представиха симулативен съдебен процес срещу непълнолетен за държане на дрога и шофиране на МПС под въздействието на наркотици. Младежите влязоха в ролите на съдебен състав, прокурор, свидетели, вещи лица, педагогически съветник, психолог и др.

Избраният от тях казус заинтригува всички в залата. Ученикът-подсъдим, който вече има присъда за държане на дрога, освен че няма шофьорска книжка, е дрогиран и държи в себе си наркотици. Съдебният процес обобщава няколко реални случая от практиката на съдилищата в страната и живота на подрастващите. Подсъдимият е добър ученик, който започва да употребява наркотици, става агресивен, следват бягства от часовете и изключване от училище. Действието се развива в парк „Острова“ в Девин. В полицията е подаден сигнал, че се вдига шум и се нарушава спокойствието на гражданите. След пристигането на наряда младежът тръгва да бяга с колата на баща си. Следва гонка с полицаите и той е заловен в района на доспатското село Змеица.
Пред съда тийнейджърът се оправда, че само държал наркотика и нямал намерение да го употребява. Карал шофьорските курсове, но не ги завършил. Когато видял полицаите, се уплашил и тръгнал да бяга.

„Съдебният“ състав с председател Веселина Мочовска и заседатели – Даниел Стоянов и Стеляна Брезелиева, разпита свидетелите и вещите лица. След пледоариите на адвокатите и прокурора определи едно общо наказание – лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в социално-педагогически интернат в Бойчиновци до навършване на пълнолетие, а след това в затвор или затворническо общежитие.
Магистратите изразиха голямото си удовлетворение от добрата подготовка за съдебния процес, с точни правни основания, липсата на грешки и убедителността на целия състав от ученици и благодари за старанието им и на техните наставници – Веселина Пейковска, старши учител по философски дисциплини, и Мариана Сиракова – педагогически съветник.

В Деня на отворените врати се проведоха и редица други мероприятия под наслов „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“. Бяха отличени победителите в конкурса за ученическо есе – Валерия Кисимдарова, Анита Дойкова и Венцислав Балабанов. Трите учебни заведения получиха плакети, отразяващи активното им участие по темата на деня и конституция, а на учениците и преподавателите, подготвили участниците в симулативния процес, им бяха връчени удостоверения.
Съдия Илияна Ферева-Зелева и съдия Елка Хаджиева получиха грамота „Служебна благодарност“, издадена от Висш съдебен съвет, за проявен висок професионализъм и компетентност при осъществяване на образователната програма и принос за отличаването на ВСС със специалната награда на журито за 2017 г. в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

Advertisement
Back to top button
Close