Advertisement
СЪВЕТИ

Тежко строително оборудване: 13 популярни машини

Ако работите в строителния бранш, знаете, че има голямо разнообразие от тежко строително оборудване, което се използва за изпълнение на проекти. От багери и кранове до булдозери и самосвали, всяко оборудване има специфично име и функция. В тази публикация ще разгледаме по-подробно някои от най-популярните части на тежкото строително оборудване и техните имена.

1. Телескопичен товарач

Телескопичният товарач се използва за работа, при която мотокарът е неподходящ. Той е по-тежък от мотокара и може да има достъп и до много по-високи места.

Тези части от тежкото оборудване имат разтегателно рамо, което им позволява да поставят товари на високи места. Машината има и големи гуми, което ѝ дава предимство при работа на обекти с повишена проходимост.

Утвърдени международни производители на строителна техника имат специализирани серии за телескопични товарачи като например Komatsu, CAT, JCB, Case, New Holland, Manitu, Merlo, Bobcat и много други. Това е така, защото тези машини са изключително използвани и популярни в България. Именно поради тази причина се предлагат и оригинални резервни части за Комацу, CAT, JCB, Case и много други от редица дистрибутори.

2. Ножичен подемник

Подобно на стреловия подемик, ножичните асансьори са въздушни работни платформи, използвани за издигане на работници. Съществуват както електрически, така и моторни ножични асансьори. Електрическите ножични асансьори се използват, когато е необходима по-тиха работна среда, докато асансьорите с двигател жертват тишината в полза на мобилността в пресечен терен. Кофите на ножичните подемници се повдигат с помощта на система от повдигачи.

3. Подемник за един човек

Подемникът е създаден за транспортиране на работници между етажите на строящи се сгради. Обикновено маневрените подемници са оборудвани с четири колела и повечето от тях могат да маневрират по обектите. Понякога обаче тези машини са неподвижни и се налага да бъдат премествани на ремарке. Често този подемник се използва и за качване на по-леки строителни материали свързани с фасадните ремонтни дейности на дадена сграда. Така например могат да бъдат качени листове от фибран (XPS или екструдиран полистирен) или стиропор (EPS или експандиран полистирен), които да се използват от строителя с цел топлоизолация на сградата.

4. Колесен трактор-скрепер

Колесните трактори-скрепери също се използват при операции по изкопаване на земни маси. Тази част от тежкото оборудване се състои от заден бункер, който може да се движи вертикално, с остър ръб за изравняване на повърхността. В предната част се намира остър ръб за рязане на почва и дърводелска плоскост за рязане на дървесина. Двата инструмента работят заедно, за да напълнят бункера и да транспортират какъвто и да е материал, отстранен от почистената площ.

5. Машини за разрохкване

Разрохващите машини са вид комбайни, които са необходими за дърводобива. Те се състоят от стандартна база с четири колела, което им осигурява лесен достъп до места с повишена проходимост. Дървосекачката събира дърветата, като увива множество метални рамена около ствола на дървото и след това отрязва основата му с моторен трион. След това този вид комбайн пренася цялото дърво до място за събиране, където зеленината ще бъде раздробена от други машини.

6. Съчленен транспортьор

Както при всеки съчленен камион, съчлененият извозвач има шарнирно съединение в конструкцията си, което му осигурява по-голяма мобилност. Благодарение на това съединение той може да пренася огромни товари в тесни завои, което го прави идеален за повечето структурни постройки. Този самосвал има контролен възел, в който седи шофьорът, и кофа за материали, в която отиват товарите за транспортиране. Почти всички съчленени самосвали са със задвижване на четирите колела, което им осигурява достъп до повечето обекти независимо от състоянието им.

7. Моторен грейдер

Моторният грейдер е от съществено значение за процеса на изграждане на път. Тази тежка машина е един от компонентите, които изравняват площ от пръст, за да се построи път. Грейдерът осигурява равномерен релеф благодарение на метална плоча, която изравнява площите, през които преминава. Обикновено той е с шест колела и има издължена носова част, където се намират изравняващите метални пластини.

8. Компактни верижни и многофункционални товарачи

Компактният гъсеничен товарач (CTL) и многофункционалният товарач (MLT) са малки, компресирани машини, използвани за транспортиране и товарене на материали. Оборудвани с предни метални пластини-гребла, двете машини повдигат и разглобяват масивни товари.

Разликата между CTL и МТЛ е, че CTL е по-здрав и оказва огромен натиск върху земята, върху която се движи, така че е най-добър за трудни терени. MTL е по-малко здрав, но е предназначен за работа върху по-деликатни повърхности.

9. Товарач с колянна стрела

Товарачът с колянна стрела е предназначен за работа с дървени трупи. Някои модели са по-универсални от други – в зависимост от способността им за движение извън пътя. Товарачите с колянна стрела са оборудвани с гъсенични колела и са по-универсални от моделите, базирани на колела или ремаркета. След като експедиторът докара дървения материал до мястото за товарене, коляновият товарач ще използва глава на кран, за да вземе дървения материал и да го натовари на камион.

10. Кран с носеща палуба

Носещият палубен кран е малка, мобилна кранова система с въртяща се на 360 градуса платформа. Този тип кран е идеален за проекти, които изискват повдигане на материали на близки места. Работната платформа, или палубата, се намира на четири колела и има контролен панел плюс волан за управление.

11. Подемно-транспортна машина

Използван за множество дейности, плъзгащият се товарач е малка машина, задвижвана от двигател. В предната част на кабината за управление има механизъм, който позволява закрепването на различни видове инструменти.

От кофи до товарачи – на плъзгащия се товарач може да се разположи различно оборудване, а освен това е достатъчно малък, за да маневрира в тесни зони на обекта. Рамата е твърда, което означава, че завиването се извършва чрез диференциално управление (напр. всяко колело се движи с различна скорост, като по този начин предизвиква завиване).

12. Експедитор

Експедиторът се използва и при дърводобива – той взема отсечените трупи и ги пренася до мястото за товарене. Обикновено това е камион с осем колела, който е проектиран да се движи извън пътя в пресечен терен. Предимството на използването на този горски автомобил пред другите машини е, че той може да пренася трупи над земята. Това елиминира влаченето, което може да разруши почвата.

13. Буксирна осветителна кула

Буксирната осветителна кула се използва за осигуряване на светлина по време на нощни проекти или на места без естествена светлина. Тази машина обикновено се захранва с дизелово гориво и може да бъде изведена извън пътя. Състои се от генератор, който е прикрепен към чифт колела, и самата светлинна кула.

Ако работите в строителния бранш, е важно да знаете имената на различните видове тежко оборудване, което се използва на работните площадки. Ето списък на някои често срещани части от тежкото строително оборудване и техните приложения: Булдозери – Използват се за преместване на големи количества пръст и отломки; Багери – Използват се за изкопаване на дупки и траншеи; Грейдери – Използват се за изравняване и подравняване на повърхности; Кранове – Използват се за повдигане на тежки материали; Самосвали – Използват се за транспортиране на материали. Това са само някои от най-често срещаните видове тежко строително оборудване. Познаването на наименованията и употребите на това оборудване ще ви помогне да общувате по-добре с колегите си и да свършите работата по-ефективно.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!