Местна власт

Таксата за контейнер за битови отпадъци скача от 1500 на 4500 лв. в Смолян

Три пъти се увеличава таксата за контейнер за битови отпадъци тип „Бобър“ в община Смолян – от 1500 на 4500 лева. Тази промяна в Наредба № 2 за местните такси и цени на услуги бе гласувана във вторник на първото заседание на Общински съвет – Смолян, проведено онлайн заради усложнената епидемична обстановка с Covid-19. За първи път таксата в града и селата ще бъде различна.

Жителите на град Смолян ще плащат 3,9 промила за жилищни имоти и 4,4 промила за нежилищни, а жителите на селата – 4,6 промила за жилищни имоти и 5,1 промила за нежилищни.

Таксата за жилищни имоти в Пампорово нараства от 4.9 на 5.3 промила. Данъчните оценки на имотите в селата са твърде ниски, и събраната такса смет в селата не покрива разходите за сметосъбиране в малките населени места, обясни председателят на бюджетната комисия и общински съветник от ГЕРБ Стоян Иванов. Гражданите на Смолян дотират сметосъбирането в курортен комплекс Пампорово и в селата на община Смолян, каза зам.-кметът Мариана Цекова. След почивните дни на сайта на Община Смолян ще бъде публикувана информация за това колко такса смет се събира по населени места, каза още тя.

Първоначалното предложение на кмета Николай Мелемов в докладната му записка предвиждаше увеличение на промилите и за гражданите на Смолян – от 3.9 на 4.1 промила, и по-малко увеличение на имотите в Пампорово 5,1 промила за жилищни имоти в курорта.

Мнозинството съветници обаче приеха като компромисно предложението на общинския съветник от КРОС Валентин Кюлхански – запазване на такса смет в града на 3.9 промила и увеличаване на такса смет в Пампорово. То бе гласувано от 15 съветници – всички от ГЕРБ, четирима от КРОС и двамата от Земеделския народен съюз. „Против“ и „въздържали се“ гласуваха общинските съветници от БСП, ДПС и трима от КРОС.

Повече от час и половина продължиха дебатите по измененията в таксата за битови отпадъци.
Кметът Мелемов не можа да обясни защо се налага три пъти увеличение на таксата за контейнер. Общината не начислява печалба, такава е себестойността на услугата, изчислена от експерт в Община Смолян, заяви той. На въпрос на съветника от ДПС Салих Аршински кой е този експерт кметът поясни, че е инж. Хамди Моллов.

Кметът получи и обвинения в лобизъм в полза на „Титан“ с исканото увеличение на такса смет от съветници от БСП и ДПС. По време на заседанието бе припомняно на няколко пъти, че Мелемов не е изпълнил решението на Общинския съвет и собственото си обещание преди изборите за създаване на общинска фирма за чистота. А вместо това смята да възложи сметосъбирането на придобилата скандална известност фирма за още 5 години.

В докладните на кмета Николай Мелемов бе предвидено и увеличение на данък сгради в община Смолян от 1.7 на 2.0 промила, но то не бе подкрепено от мнозинството общински съветници.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button