Advertisement
ЛИЦАНОВИНИ

Световен вицешампион по риболов ръководи ловците на дружинката в Михалково

Закупили елени лопатари от Кричим - стане ли дума за дивеч, ловците са щедри

Има една дружина, която един път отишла на лов и се върнала следващата година. Това е дружина Михалково. В нея председател е световният вицешампион по улов на пъстърва от брега Георги Гетов, а редови член е председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровкси.

„Беше от първите ми години като ловец още през миналия век – 1997-1998 г. Бяхме отишли на групов лов за дива свиня в последния ден на годината, на 31 декември. Качихме се на високо, чак до местността Перелийца, където е най-високата точка на нашите ловища, и точно там ни застигна чутовна слука. Излезе много хубава сюрия и ние отстреляхме 5 животни. Големи, хубави диви свине, но докато ги оправяхме започна да се стъмва. Оценихме, че няма как да се приберем навреме и дружно решихме да останем – посрещнахме новата година в гората, а после еваш-еваш дооправихме добрия улов. Други времена бяха – нямаше мобилни телефони, нямаше как да се обадим, но нали всички знаеха, че сме на лов и никой от нас не беше изгонен от къщи. А се прибрахме след обяд в първия ден от новата година.”. Тази история разказва Георги Гетов, щом стана дума за емоционални случки от живота на ловците от Михалково.

Председателят Георги Гетов е щастлив с отстреляния елитен екземпляр.

Вече трети мандат – близо 10 години Георги Гетов е председател на дружината. Лидерството сред местните ловците му е наследство. Преди това в продължение на 25 години председател е бил неговият баща – Гето Гетов. Ловец е бил и дядо му. Но само Георги Гетов е и световен вицешампион по улов на пъстърва от брега. От миналото лято, когато на бреговете на река Въча България бе домакин на XVIII световно първенство по риболов на хищна риба от брега.

„За нас казват, че дисциплината е на уникално високо ниво. Вярно е – ние сме изключително добре организирани и много дисциплинирани, затова имаме и успехи. В дружинката командва само един човек.”, разказва Гетов и уточнява, че този човек е той. Независимо че в михалковската дружина членува и Пламен Абровски, който е председател на комисията по земеделие в Народното събрание.„ Той е много изпълнителен. Като всички над 115 ловци и рибари от нашата дружинка. Затова при нас има всичко”, хвали се не без основание председателят. Само 55 членната група на ловците от Михалково има отстреляни 30 диви свине през отминалия сезон, Иначе групите в дружината са 3. Тя обединява и ловците от съседните села Чулеково и Осиково, затова е толкова голяма като численост и несравнима като успех в грижата за дивеча.

Световният вицешампион Георги Гетов през лятото на 2021г. на награждаването в Девин.

Това е единствената дружина в девинската гора, в чиито ловища има елен лопатар. 15 животни от този вид вече допълват дивечовото богатство на ловностопанския район, след като ловците разселили лопатари. Закупили ги от стопанството в Кричим. Първо 3 женски, всяка струвала по 600 лева., но стане ли дума за дивеч ловците са щедри. Следващата година пак закупили и разселили още женски и няколко мъжкара. „Пазим си ги, гледаме си ги. Добре се приспособиха и е голяма радост за окото да ги наблюдава човек.
Преди 9 години, по линия на ловния туризъм в района на Михалково, са разселени и муфлони.

Половината от стойността им била за сметка на Националното ловно-рибарско сдружение, а другата платили ловците. Нещо станало, обаче и въпреки добрите грижи, от всички животни останал само един зрял мъжки екземпляр.

Ловци от дружина Михалково след успешен лов на дива свиня.

Районът на Михалково е богат и на диви кози. Има 40-50 екземпляра и популацията расте. Но и тях ловците ревниво пазят и по линия на организирания ловен туризъм още никой не е отстрелвал дива коза в района на Михалково. Всичкият дивеч в Родопа планина по поречието на река Въча и нагоре към върховете всъщност се радва на добра грижа. „Пазим ги много животните. Не даваме много разрешителни за индивидуален лов. 2-3 за сръндак сме дали през миналия сезон и още 5-6 за дива свиня, но те не всички са реализирани.”, разказва за грижите председателят и уточнява, че районът е 100% чист от АЧС – няма и не е имало по тези места зараза.

„Помага в рамките на закона”, така лаконично отговаря за Пламен Абровски, който е един от ловците на дружина Михалково. Той членува от 10-тина години тук. Пък и няма кой знае какво да помага – тук решава председателят, а работят всички. Политикът бил и много зает. Последната година само 3-4 пъти е участвал в ловни излети по тези места. Слука нямал последния сезон, миналата година се разписал един път. Иначе, за Абровски казват, че е много активен в лова. Не бил от хората, които се ослушват очаквайки да го сложат на хубава пусия, а ходи много и много вика. „Много е деен, истински ловец е.”, обобщава характеристиката за своя другар и прочут политик, председателят Гетов.

Ловците имат и знаме на дружината.

В Михалковската ловна чета естествено има и риболовци. И няма как да няма, след като председателят им е световен вицешампион по улов на пъстърва. Всъщност това са хората от печелившия отбор на Георги Гетов. Той казва, че без тях не би постигнал завидния резултат в световната надпревара. Малко, много малко трябвало още, само жребият за място да бил на тяхна страна и световната титла съвсем заслужено оставала за България, но…шансът на това световно първенство бил на страната на състезателя от Украйна – Назарий Боженко.

За Георги Гетов, да си риболовец е и по-лесно и по-евтино. Този спорт не изисква много усилия, оборудването за практикуването му не е толкова натоварващо финансово. Той казва, че да си ловец сега е по-сложно. Ако искаш да си добър ловец и да ръководиш е още по-сложно. Трябва да си физически доста по-подготвен. Трябва да познаваш ловищата, като петте си пръста на едната ръка. Да знаеш много за дивеча, да го познаваш и да му помагаш, за да можеш да се наслаждаваш на добра популация и емоционален лов с добър отстрел и завидни трофеи.

Това е голямата тръпка за Георги Гетов – той все пак е 4-то поколение ловец. Макар да има карабина, с която почти се е сраснал, поне веднъж годишно ходи на лов с автомата на своя баща Байкал МС-2112. Казва, че е гравирал и реставрирал старата пушка и я поддържа, ако има кой да я наследи.

Имало е случаи, в тежки зими, ловците да отидат на лов с трактор.

Но до тогава председателят още дълго ще води своята дружина по михалковските ловни полета. А след лова и в хижата в местността „Кабите” на 10-тина км. от селото, където задължително се прави разбор на отминалия лов и се чертаят планове за светлото бъдеще и неизменните ловни слуки.

Макар, че в тези модерни времена и ловът вече не е същият. Оптики, камери, GPS-и, джипове, … и куп още достижения на техниката почти не дават шанс на дивеча.

С мъничко тъга потомственият ловец си спомня как като новобранец в лова, още преди да влезе в казармата, ходели на лов с единия от двата джипа, защото другия задължително бил развален. Случвало се да отидат и с трактор. Но тогава ловът бил по-силов, по-първичен и по-истински.
Анелия Славейкова

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!