Вяра и традицииНОВИНИ

Светият Синод ръкоположи архимандрит Висарион за епископ Смоленски

Днес Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и по предложение на пловдивския митрополит Николай единодушно реши да издигне в епископски сан архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Света Троица“ в Кръстова гора, съобщиха от Българската патриаршия.

Синодните архиереи са решили още наречението на архим. Висарион с титлата „Смоленски“ да бъде извършено днес в Синодната палата. Епископската хиротония ще се извърши на 21 февруари, неделя, от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ в гр. Пловдив.

След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит,

Архимандрит Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в гр. Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Свв. Кирил и Методий“.

Постриган е за монах на 4.11.2002 г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за иеродякон на 25.11 и за иеромонах на 27.11.2002 г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивският митрополит Николай на 26.7.2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1.6.2010 г.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close