Вяра и традиции

Стягат Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“

На 29 и 30 юни т.г. в с. Полк. Серафимово ще се проведе Третият национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“. Организатори са Община Смолян, кметството и НЧ „Отец Паисий – 1926“ – с. Полковник Серафимово.
Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и др. Георги Чилингиров реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, посветени на родопската песен.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Статутът предвижда Националният фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ да се провежда ежегодно. Целта е да покаже и популяризира песенното наследство на Георги Чилингиров, възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване, популяризиране и разпространение на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата дейност, да възпитава любов към националните бит, традиции и култура.

Участието в Националния фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ – с. Полковник Серафимово е доброволно. Могат да се изявят певци, певчески състави и инструменталисти, които изпълняват песни на Георги Чилингиров и български автентичен фолклор. Могат да участват и чуждестранни певци и състави, изпълняващи песни на Георги Чилингиров и български фолклор.

Регламентът е да се изпълни една песен от репертоара на Георги Чилингиров и български фолклорни песни по избор, с общо времетраене на програмата – до 8 минути.
Изпълненията на участниците в Националния фолклорен конкурс се наблюдават от жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство. Журито присъжда отличия от името на Организационния комитет. Всички участници в Конкурса получават грамота за участие.

В това издание на конкурса ще има и международно участие.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close