Образование

Студенти от Смолян са втори по „Еразъм+“ в Букурещ

Студентите от Физико-технологичен факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян Стоян Рамълчанов и Станимир Янков запознаха колегите си с престоя и работата им в Политехническия университет в гр. Букурещ, Румъния. Двамата четвъртокурсници от специалности „Машиностроителна техника и технологии“ и „Автомобилна техника“ бяха на обучение в него за 3 месеца по програмата „Еразъм+“.

Станимир и Стоян имаха възможност под ръководството на професор Александру Радулеско от Политехническия университет в Букурещ да се запознаят със съвременни уреди и технологии в тяхната област, да проведат редица изпитания и в резултат на това да разработят дипломна работа, свързана с реологични изследвания на смазочно-охлаждащите течности, използвани в рязането на метали.

„В края на обучението им всички участници по програмата Еразъм представят своите разработки. Нашите момчета заемат второ място“, похвали ги факултетният координатор по Еразъм гл.ас. д-р Велко Рупецов, който е и техен дипломен ръководител от страна на Факултета.

Резултатите от своя труд двамата бъдещи инженери ще представят на две конференции –  в Брашов, Румъния на 8-9.11.2018 г. и на 7-мата Студентска научна конференция по физика и инженерни технологии, гр. Пловдив. Последната ще се проведе на 31.11-1.12.2018 г. и се организирана от Физико-технологичния факултет, в който се обучават Станимир и Стоян.

По повод стартиралата номинация за обучение по програма Еразъм+ през пролетния семестър на учебната 2018/2019 г. Стоян и Станимир препоръчват на колегите си да кандидатстват  и са единодушни, че всеки, участвал веднъж, ще има желание да повтори това изживяване.

„Смятам, че това е опит, който ще бъде полезен на всеки. Опит, който ми даде възможност да се срещна с много интересни хора, да посетя много нови места, да науча много нови неща.“, сподели Стоян.

„Мобилноста по Еразъм+ дава много нови възможности и знания. Смятам, че имахме ползотворен престой в Политехническия университет. Това е едно вълнуващо изживяване, което препоръчвам на всеки“, добави Станимир.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close