НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Строители: Ако изселим Смолян, можем да приключим в срок водния цикъл

„Ако изселим град Смолян, можем да го свършим с Жълтия ФИДИК до август 2023 г. Но ако не го направим и хората живеят в него и се движат, няма как да стане. С това трябва да са наясно всички тук и сега”, каза на среща в областната управа между изпълнители, възложител и надзор Людмил Лазаров от „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД – една от фирмите, които ще започнат работа по втората част на водния цикъл на Смолян.

Людмил Лазаров от „„Райкомерс Конструкшън“ ЕАД

Лазаров заяви още: „При положение, че сме дали оферта за 500 дни изпълнение, няма как да го направим за 200. Трябва да сме наясно, че практически е невъзможно. Не може да съгласуваме две години проект и да искаме да го изпълним за една. Не обещаваме нищо, тази дата като краен срок я чух сега”.

Работната среща бе организирана миналата седмица заради сериозното забавяне на Жълтия ФИДИК, както и заради стоящите все още неасфалтирани улици по първата част – Червения ФИДИК.

„Притеснени сме, че ще изпуснем влака. Всичко е въпрос на график и на брой бригади. От 5-ти май влиза в сила разрешението за строеж. Строителят трябва да проведе мобилизация, тъй като срокът за изпълнение е края на август 2023 г. А до края на 2023 г. трябва да има разрешение за ползване”, посочи управителят на „Водоснабдяване и канализация” – Смолян инж. Георги Василев. Освен притеснението, че за този кратък срок проектът няма да може да се изпълнил Людмил Лазаров посочи, че обстоятелствата много се променят от подписването на договора до сега заради повишаването на цените на материалите. „Като начало имаме готовност да започнем с минимум шест групи в началото на юли”, каза още Лазаров.

На срещата стана ясно, че възстановяването на настилките и полагането на асфалта на разкопаните през миналата година улици ще започне след 10 май. „Подготвени са улици в Райково – ул. „Незабравка“, ул. „Георги Русинов“. След газификацията ще започне работа по ул. „Хан Аспарух“, но не можем да се ангажираме с по-кратки срокове”, каза Екатерина Пашова – представител на ДЗЗД „Пашмакли“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close