IN MEMORIAM

Стотици се простиха с доц. д-р Христо Гиневски

Фоайето на НЧ „Кирил Маджаров-1866“ се оказа тясно да събере всички, които в събота пристигнаха, за да отдадат почит на доц. д-р Христо Гиневски и да го изпратят в последния му земен път. Още преди обяд в Деня за траур, обявен от община Смолян, се образува опашка от хора, която излизаше извън читалището на площада. Всички те с насълзени очи си спомняха за енергичния Христо, човекът, който не жалеше сили, а силно изразеното му чувство за справедливост бе водещо в живота му.

Внукът на Гиневски Пламен носеше портрета на дядо си

Историкът, преподавателят, председателят на читалището, на дружеството на историците в Смолян, на инициативният комитет за защита интересите на квартал Устово и много други организации, макар и вече не между живите, събра стотици съграждани, близки и приятели. Фоайето и коридорите на читалището бяха препълнени с цветя. А по микрофона се четяха десетките съболезнователни адреси.

Близките на гроба на доц. Гиневски

Последна почит отдадоха не само съратниците и съкварталците на доц. Гиневски. На поклонение пристигнаха кметовете на Смолян Николай Мелемов и на Чепеларе Славка Чакърова, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов и много други.
След опелото, което звучеше по уредба и огласяше центъра на квартала, траурната процесия, в която се включиха и воеводите от Сдружение „Родопски хайдути“, тръгна към гробищния парк. Нямаше устовец, който да не заставаше прав, със сведена глава, в знак на почит към нелепо загиналия при катастрофа смолянчанин. Последните слова за Христо Гиневски бяха на неговия добър приятел проф. д-р Аргир Хаджихристев.
„Прекланяме глави! С неговата смърт Устово загуби свой духовен и обществен стожер и един от малцината представители на загиващата смолянска интелигенция“, споделиха негови съкварталци.

Доц. д-р Христо Гиневски отдаде целия си живот за развитие на образованието и културата в община Смолян и за съхранение на българския дух в Средните Родопи. През целия си живот той е заемал важни и отговорни длъжности и беше движеща сила на редица важни за обществото инициативи. Той бе председател на читалищното настоятелство на НЧ „Кирил Маджаров 1866“, председател на Областния читалищен съвет; член на Управителния съвет на Съюза на българските читалища в България, председател на Дружеството на историците в Смолян; Главен редактор на списание „Родопи“; председател на Инициативния комитет за построяване на паметник на ген. Черевин в Смолян, изследовател на миналото на Смолян и автор на множество книги и много други публикации.

Доц. Христо Гиневски загина при катастрофа миналия понеделник в кърджалийското село Бенковски. При пресичане на улицата лек автомобил „Рено“, управляван от 76-годишния Керим Перхад от село Добромирци го блъска фатално. Няколко часа по-късно смолянският историк умира в болницата в Кърджали.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close