ОБЩЕСТВО

Стотици отбелязаха 114 години от Илинденско-Преображенското въстание в Славейно

Стотици славейновци от близо и далеч се събраха за поредна година, за да се включат в празника на смолянското село и отбелязването на 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. След официалната част публиката затаи дъх в очакване на възстановката на сдружение „Родопски хайдути“. Воеводите пресъздадоха залавянето на Кольо Шишманов и нахлуването на турските поробители в Славейно.

В спектакъла участваха членове на сдружението и актрисата Искра Йосифова, която влезе в ролята на Яна Шишманова – майка на славния знаменосец. Бе пресъздаден моментът, в който турците влизат в селото, самоубийството на ранения Кольо Шишманов и поставяне на тялото му в центъра на селото, за да се разбере кой е той и от селото ли е.

Тодор Тодоров от Момчиловци бе Кольо Шишманов, а турският паша – Манол Ружинов – председател на „Родопски хайдути“.

Празничната програма в Славейно започна в следобедните часове с панихида в памет на загиналите в църквата „Св. пророк Илия“. Площадът в селото бе изпълнен с празнуващи, пристигнали от всички краища на България. Стотици жители и гости цял ден се веселяха под звуците на народната музика.

Вечерта военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон отдадоха почит на всички загинали за свободата на България. Кулминацията бе 10-минутното светлинно шоу.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close