Вяра и традиции

Стотици напълниха площада в Момчиловци за Тодоровден

Стотици гости и жители на смолянското село Момчиловци се събраха за 23-ти път да отбележат Тодоровден. Десетки бяха и тези, които се съобразиха с обявения дрескод – „Народни носии“. Млади и стари бяха се пременили с оставените от предците си носии.
Тържеството започна с празнична Света литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“. След това самодейците от НЧ „Светлина 1925“ представиха богата фолклорна програма. Парадът на конете бе предвождан от родопски гайди начело с иконата на Свети Теодор.

Дамите по нищо не отстъпваха на мъжете. Снимка: Коста Начев

„Верни на традицията, която бе положена преди 23 години, отново сме домакин на един колоритен празник, събрал културата и българщината. Нека бъдем обединени в празник, делник, в добро и в беда така, за да пребъде Момчиловци“, каза кметицата Сийка Суркова.

Иконата на Св. Теодор предвождаше дефилето на красивите коне. Снимка: Елена Манджукова

„Щастлива съм да бъда част от празника Тодоровден вече години наред. Той е повод за радост и гордост, защото успяваме, спазвайки българските традиции, да бъдем истински патриоти. Горда съм, че няколко дни след честването на 145-тата годишнина от гибелта на Апостола успяваме да изпълним неговите завети – ние, българите, да сме равни на другите европейски народи. Трябва да предадем тази традиция на децата си, за да може не само 23 години, а много по 23 години да се събираме и да се събират бъдещите поколения“, отбеляза д-р Даниела Дариткова – народен представител.

За поредна година в парада на конете се включи и магарето, което събира погледите на малки и големи. Снимка: Коста Начев

Величествените осанки на конете събраха погледите на всички. Проведоха се надпревари за най-бърз кон, майсторска езда, теглене на трупи, тежък кон, аткрактивен коняр и други. В надпреварата участие взеха 15 коня.

Народният представител д-р Даниела Дариткова и зам.-кметът на Община Смолян Мариана Цекова пристигнаха на празника, облечени с народни носии. Снимката е от профила във фейсбук на д-р Даниела Дариткова

Първото място в групата най-тежко копитно спечели 614-килограмовото животно от Конната база на Милен Кехайов в Левочево. При децата в надпреварата първи стана Томи Алексиев, при жените – Мария Влайкова, а при мъжете – Валентин Падалов.
За трети път се проведе и надпревара за най-красива народна носия. На сцената дефилираха дечица, каки, батковци, както и техните родители, баби и дядовци.

Новото тази година бе специалният фото кът, където всеки можеше да си направи снимка за спомен. Той представлява арка във вид на подкова, поставена на каменната стена на кметството, аранжиран със самар, трибагреник, слама и подкови.
В деня на празника от фондация „Приятели помагайте“ пристигна бус с дарения за фамилията, чийто покрив изгоря.

Аранжираният фотокът стана любимо място за снимки на гостите и жителите на селото. Снимка: Елена Манджукова

Гости на празника бяха народният представител д-р Даниела Дариткова, зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова, кметовете на Баните Милен Белчев, на Търън Явор Говедаров, общински съветници и др.

Елена Павлова

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close