Вяра и традиции

Стотици кукери гониха злото в Широка лъка

300 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния Песпонеделник, който съвпадна тази година с националния ни празник-Трети март. Над 3 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет кукерски състави от селата Сушица (Карловско), Сопица (Брезник), Изгрев (Благоевградско), Богданов дол (Перник) и Осетеново (Павел баня).

Тези от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото
Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.

Кметът на Широка лъка Васил Седянков, поздрави присъстващите с Трети март и посочи, че селото е родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, генералите Найденов, Узунски, Гаджалов и арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, защото тук е бил щаба на Капитан Петко войвода през 1878-1879 г. Благодаря ви, че сте тук, че сме много и празнуваме заедно“, каза на гостите Седянков.

Оркестър „Калофер” свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.
Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close