Advertisement
НОВИНИ

Стотици се стекоха за Конския Великден в Момчиловци

За 28-и път колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина. В народния календар той е познат като Конски Великден. С магията на шевиците, гайдите и гайтаните, жителите на Момчиловци показаха любовта си към родното място и желанието родопският дух да се предава от поколение на поколение.

Празникът откри кметът на Момчиловци Сийка Суркова, която разказа за традицията на Тодоровден, представи присъстващите и поздрави хората. Тя посочи, че за пореден път Момчиловци доказва, че е средище на високия родопски дух, традициите и българщината.

Секретарят на Община Смолян Момчил Николов поздрави присъстващите на празника от името на кмета Николай Мелемов. „За 28-и път село Момчиловци ни събира, за да почетем традицията, да се заредим от магията на родопските каба гайди и грейналите народни носии, да спазим традицията с характерните за Тодоровден надбягвания и атрактивни състезания с коне, защото кушиите на този ден се правят за здраве и берекет на планината и хората. Пожелавам ви здраве, добро настроение, много положителни емоции и все така да тачите и пазите традициите, българското и родопския дух“, каза в приветствието си Николов.
Според момчиловската легенда кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет, да няма мор по планината и по хората. Тодоровден поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде.

Събитието в Момчиловци уважиха още народният представител д-р Красимир Събев, областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кацаров, секретарят на община Девин Елка Станчева, зам.-кметът на община Любимец, кметове на населени места и общински съветници.

Организатори на празника са Община Смолян, Кметство Момчиловци, читалище „Светлина“ и Дружеството на Конярите в селото.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!