Advertisement
Вяра и традицииНОВИНИ

Стотици отбелязаха в Славейно 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

Без представители на Община Смолян и държавата при откриването на празника

Стотици жители на Славейно отбелязаха в събота 119 години от Илинденско-Преображенското въстание. Най-големият празник на комитското село за първи път тази година бе неглижирано от общинската и държавна администрация.

Advertisement

Официалното откриване бе в присъствието единствено на представителите на Съюза на тракийските дружества в България. Наред със славейновците, събрали се отблизо и далеч, пристигнаха и десетки гости от Ямбол и други краища на страната.

На откриването присъстваха представители на Съюза на тракийските дружества – Михаил Вълов, проф. Иван Гранитски, проф. Георги Михов, Дора Янкова, Ангел Коджеманов, Стоян Райчевски, доц. Георги Митринов и др.

„Отсъствието на всякакви официални лица от държавната и общинската администрация, освен кмета на Славейно, е показателно, че последните години има съзнателна и целенасочена тенденция да се омаловажават подвизите на борците за национално освобождение. Да се забравят техните имена. Затова е важно вашето присъствие, защото народ, който се отказва от своята история – няма бъдеще”, каза остро журналистът, критик и публицист проф. Иван Гранитски, който е и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества.

В краткото си слово кметският наместник на селото Тодор Рудев посочи, че в тези два дни Славейно е патриотичната столица на България. „Това звание е завоювано с безкрайно родолюбие и жертвоготовност”, допълни Рудев.

„Виевската фолк група“ с ръководител Емил Узунски – на акордеона, се погрижи за доброто настроение на всички

Тържествата започнаха в събота с панихида в памет на загиналите, отслужена в църквата „Св. пророк Илия”. Площадът в селото се оказа тесен да събере празнуващите. Стотиците жители и гости се веселяха под звуците на народната музика в изпълнение на „Виевската фолк група”.

Военнослужещите от 101 Алпийски полк

Вечерта премина под знака на традиционната митинг-заря. Военнослужещите от 101 Алпийски полк, в присъствието на Момчил Караиванов – директор дирекция в областната администрация и Ангел Безергянов – председател на Общинския съвет, отдадоха почит на всички загинали за свободата на България. Под звуците на представителния духов оркестър към Военновъздушните сили в Пловдив започна кулминацията на вечерта, а зарята осветяваше небето дълго време.

Момчил Караиванов (вляво) – директор на дирекция в областната администрация, и Ангел Безергянов – председател на Общинския съвет в Смолян, пристигнаха вечерта за митинг-зарята

В неделния ден, в местността Хайдушки поляни бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови. На скромната церемония слово пред жители на селото изнесе доц. Георги Митринов – член на научния институт на Съюза на тракийските дружества. На святото място отсъстваха представители Община Смолян, която е сред водещите организатори на отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Родопите.

С едноминутно мълчание славейновци почетоха паметта на Пейо и Кольо Шишманови в местността Хайдушки поляни

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button