Advertisement
НОВИНИ

Стефан Сабрутев – от срамежлив тийнейджър и водопроводчик, до бизнесмен – отворил сърцето си за хората

Повечето смолянчани свързват Стефан Сабрутев с магазина му „Чечосан“, малко обаче са тези, които са се докоснали до човека Сабрутев и до неговото минало. Роден е в Смолян. Тук са преминали детските и младежките му години. Но малцина знаят, че е бил изключително свито, притеснително, срамежливо и кротко дете  – мечтата за всеки родител. „А сега вижте ме – съвсем съм различен от детските ми години, станал съм много дързък и настоятелен. Явно животът ме е превъзпитал. Брулил ме е много, за да оцелея“, казва кандидатът за кмет от „Движение „Нашият град“.

Най-хубавите му младежки години са били в строителния техникум в Смолян. „Тогава беше елитно училище. Като помня с какви оценки сме влизали – 40 души паралелка. Изобщо по онова време строителството беше в разцвета си. Доизграждаше се новия център, търсеха се кадри. А и баща ми беше строителен техник и от там тръгна любовта към строителството“, връща се назад в годините Стефан Сабрутев. Бързо обаче минали годините в техникума и през 1989 г. той се дипломира със специалността „Строителство и архитектура“.

Последвали две години в казармата. Първо в Плевен – Школата за запасни офицери, а след това в Белене, където е командир на взвод в Понтонно мостовите войски – част от сапьорския батальон. „От казармата имам много спомени. Не липсваха и издънките, и чанча, но и много весели моменти. Казармата е необходима за един мъж – да се кали, да се пречупи характерът му“, продължи да разказва кандидатът за кмет на Смолян. И точно войнишката служба се явява преломен момент в живота на младия Стефан. „Тогава загубих баща си. И когато се уволних, ми се наложи да се боря много“, споделя той. Съдбата го прави глава на семейството с недовършена къща, с невръстен брат и майка – вдовица. „Къщата строихме близо 20 години, лека-полека, на етапи. И до ден днешен живея със семейството си в този дом“, продължи разказа си Сабрутев.

Семейните тревоги не са успели да сломят Стефан Сабрутев. Той продължил да се борил, за да оцелее в живота. „Усвоих до съвършенство занаят – полагане на водопроводни инсталации, който сложи и началото на моя бизнес“, разказа още Сабрутев. Той е първият в Смолянска област, който е монтирал новите пластмасови тръби. А от липсата на склад с достатъчно количества материали, които да има под ръка, той си направил и магазин. Започнал с малко магазинче до църквата „Св. Георги“ в Смолян. И лека полека бизнесът се разраснал, като влияние оказва и повишеният инвестиционен интерес към Пампорово и Смолян. „Общо взето хванах хубав момент, в който успях да развия бизнеса си. Купих от „Родопска тъкан“ магазинът, който превърнах в строителен хипермаркет. Това беше първият хипермаркет в цялата област – без значение хранителен, или промишлен. Бяхме пионери. Сега, разбира се има много такива, но мисля, че сме постигнали добър резултат, като за нашата област“, с гордост споделя той. А първите клиенти на новооткрития строителен хипермаркет „Чечосан“ са покойните – писателят Любомир Левчев, и смолянчанинът Кристиян Канев.

За него приятелите казват, че винаги е усещал нуждите на околната среда и винаги е с едни гърди напред. „Никога не е чакал нещо наготово. Гледа живота в перспектива и така успява да се справи с всички. Първо видя, че в Смолян няма водопроводчици и се захвана с този бизнес. После видя, че няма ВиК части, отвори магазин. Същото стана и с магазин „Чечосан“, който откликна на нуждите на строителството през 2008 г.“, разказа приятелят му от тийнейджърските години Радой Краев.

Макар и затрупан с работа и различни ангажименти, Стефан Сабрутев е останал и до днес все така ведър и весел човек, макар и с времето малко по-суров. Държи на приятелите си и винаги е помагал на хората. Десетки са случаите на помощ на хора, изпаднали в беда. Обича да ходи на лов и риболов, но със съжаление споделя, че все по-малко време му остават за любимите хобита.

Страстен почитател е на група „Сигнал“ и добър техен подражател – не веднъж е пял песните им пред близки и приятели. „На закриването на кампанията трудно се въздържах. Но ще ме видят, че мога да пея, и после ще ме карат на всеки празник на града да пея…“, смее се Стефан Сабрутев.

Една от мечтите му е била да се научи да свири на китарата, но стигнал само до три акорда. Имал и гайда, но и нея не успял да „опитоми“, затова и залага повече на гласа си. Въпреки това сърцето винаги му е  принадлежало към българската естрада и рок. И затова не случайно „Легендите“ пристигнаха в Смолян и се качиха във вторник на сцената на Родопски драматичен театър.

 

Със съпругата си Здравка имат двама сина и една внучка. Синовете му помагат в бизнеса и са неотлъчно до него в Смолян. „Надявам се да намират добра почва в града ни и да останат тук. А малкият, когато се изучи, да се върне в родния град“, казва с надежда Стефан Сабрутев.  Той е убеден, че едно ново начало, нова енергия, биха дали огромен тласък в развитието на община Смолян, за да може хората, които са тук да изпитат истинско щастие от живота.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!