Местни избори '2019

Стефан Сабрутев: Ще управляваме прозрачно, с мисъл за хората!

Господин Сабрутев, остават броени дни до края на предизборната кампания, каква е Вашата равносметка? Какво е различното сега в сравнение с преди четири години?
При десетките си срещи със своите съгражданите се убедих, че е крайно време господин Мелемов да бъде сменен. Преди 8 години станах общински съветник за първи път. Четири години по-късно, но вече като кандидат за кмет на Община Смолян, отново проведох множество срещи с жителите на общината. Посетих всяко населено място, всеки квартал. С екипа ми записвахме проблемите на хората и предлагахме решения. По време на мандатите като общински съветник продължих да поддържам връзка с хората. В началото на сегашната кампания, ние извадихме записките ни и сравняваме споделените проблеми тогава и сега. Оказа се, че в голямата си част проблемите са си същите. Дори има и фрапиращи случаи, в които жителите на дадена улица се оплакват за едни и същи дупки по пътищата. Но не това е най-страшното! Най-страшното е, че в населените места вече няма хора. Демографската криза в Общината е придобила чудовищни размери. Хората буквално се евакуират, а останалите са обезверени и апатични. Родопчани сме силни и борбени, през вековете сме се справили с най-различни предизвикателства и никога не сме се предавали. А сега, виждайки угасналите им погледи, изпитвам болка и гняв. Как успяхме да се докараме до тук? Трябва голям талант да угасиш светлината в душата на родопчанина!

Но как да бъде иначе, когато вече 8 години цари безвремие. Управляващите щедро раздаваха обещания, знаейки, че няма да ги изпълнят. Убеждават ни колко сме добре и как добре си живеем. Според тях, всичко е прекрасно. Но на кого да вярваме – на „лъжливите“ си очи или на „любимите“ си управляващи? Да, в общината се изляха десетки милиони, но това с нищо не подобри живота ни. Те така и не разбраха, че да усвоиш не е като да построиш. Липсва добавената стойност за жителите. Управляващите не решаваха проблемите не само защото не искат, а и защото не знаят как. Общината работи без план, без идея и без мисъл за хората  и не трябва да ни изненадва, че няма резултати. Всичко това отблъсква хората от общината ни. Младите имат нужда от надежда и сигурност, че ще има промяна и няма вечно да сме зле.

Как така казвате, че се работи без идея или план? Преди няколко дни, управляващите издадоха книжка с отчет за свършеното през двата мандата. Вашият коментар?
Направих си труда да прегледам тази гланцирана книжка, представена от щаба на настоящия кмет като „отчет“ за свършената работа. Вече 8 години общинските съветници безуспешно се опитваме да накараме управляващите да представят отчет, но както се казва, по-добре късно отколкото никога. Разбира се, щеше да е добре, ако в същата книжка имаше точна информация, но уви, пълна е с неистини,  неточности и откровени лъжи. Оставям без коментар факта, че там са преписали нашата управленска програма. Явно наистина са я харесали и оценяват идеите ни. Това разбира се може само да ни ласкае, но в същото време показва пълната им управленска немощ.
В книжката са описани проекти, които са останали от кмета Дора Янкова, която управляваше преди сегашния кмет. Проекти, поети с разписани договори и осигурени средства. Една от големите отчетни „гордости“ в книжката са основният ремонт на плувният басейн, както и санирането на спортната зала, но услужливо забравят да уточнят, че 10 милиона лева бяха отпуснати на общината по времето на управлението на господин Пламен Орешарски и след изричното настояване на депутатите от БСП. Г-н Мелемов няма грам принос за това финансиране, той просто се възползва като кмет! Тук е мястото да напомня, че г-н Мелемов поради липса на опит, административен капацитет и желание загуби над 45 милиона лева за Втори воден цикъл, който трябваше да приключи до 2014 г., а сега предстои да се направи, но на стойност над 85 милиона. Всеки може да направи справка с Община Шумен, тъй като двата проекта се движеха успоредно. Община Шумен го приключиха отдавна, а ние не успяхме и загубихме проект с осигурен финансов ресурс, като единственото което трябваше да направи администрацията на Мелемов бе да проведе обществената поръчка и да избере изпълнител. Те и това не успяха да направят. Ето един пример за липса на план.
В книжката пише още, че бюджетът на общината е реален, балансиран и прозрачен – ако е така, защо спечелих дело за отказан достъп до информация? На нас, общинските съветници, които по закон трябва да контролираме кмета, многократно ни е отказвана адекватна и навременна информация по неудобни за г-н Мелемов  теми. Искането ми беше да получа информация за длъжниците на Община Смолян. Не смятам, че това трябва да бъде тайна, а напротив! Да разбереш кой дължи, какво дължи и какво е финансовото състояние на общината е не просто право, а задължение на всеки общински съветник! Това бе и причината да заведа делото – искам да разбера как върши работата си общинската администрация и какво е състоянието на общината. Аз твърдя, че за 8 години бюджетът на общината никога не е бил прозрачен, реален и балансиран! Според публикувани данни от Министерството на финансите за второ тримесечие на 2019 г., нашата малка община има 5 милиона лева дефицит и се нарежда сред първите общини с най-голям бюджетен такъв! Как може да бъде балансиран в такъв случай? Това показва ли управленски умения и наличие на план за развитие на общината? А до колко е реален, това ще можем да кажем след като направим пълна ревизия. В това книжле, дори са си позволили да сложат снимка на полагане на асфалт без отводнителни шахти и без бордюри?! Толкова разбират от инфраструктура или просто са бързали да замажат положението? Това не е ли работа „на парче“? Къде е проектът, къде е контролът по изпълнението? 8 години Община Смолян се управлява на принципа  „гасене на пожари“ – има проблем, хората се вдигат на протест, спират движението или излизат пред общината, с надеждата да бъдат чути. Единствено тогава кметът или негов заместник напускат комфорта на кабинета и се среща с хората, изслушва и евентуално дава някакво временно решение. Това не е нормално държавническо поведение.
В частта „Туризъм“ са заложени действия на НПО-та, които да се грижат за забележителностите в града, но няма посочени конкретни действия, няма нито една реална идея! За всички тези години общината не е положила никакви усилия нито за поддържането на паметниците на културата, нито за развитието на туризма! Всъщност туризма се развива въпреки настоящото управление.
Върхът на наглостта е как кметът Мелемов си приписва за своя заслуга въвеждането на еднократната помощ от 500 лева за всяко новородено дете в общината ни, а това е по предложение на Милен Пачелиев, общински съветник от партия БСП! Има протоколи от сесиите на ОбС и всичко е документирано!  
В частта „Образование“ отчетът е свързан със саниране и подобряване на битови условия. Как това ще задържи младите? Къде са съвременните практики и условията за развитие, които управляващите трябва да осигурят, за да ги задържим? Даже няма да влизам в детайли дали изобщо има младежка политика в общината! Само ще кажа, че по думите на „Национален младежки форум“ практиките на общината са „скандални и невиждани в цялата страна“!

На тема култура, не мога да не коментирам казуса с фолклорния ни ансамбъл „Родопа“ – още през първият си мандат, на първата си сесия, точно Николай Мелемов поиска да закрие ансамбъла, защото е „на загуба“. Това бе лична битка на БСП и благодарение на нашите усилия ансамбълът  бе спасен и се осигуриха щатни бройки, а в книжката най-нагло си приписват спасяването на ансамбъла. За пореден път си присвояват чужди постижения. Една лъжа си остава такава, независимо на колко скъпа хартия е отпечатана и в какъв тираж.  Разбира се, най-вероятно и за скъпата гланцирана хартия пак ние сме платили.

И все пак виждаме, че се ремонтират улици, санират се сгради. Оставаме с впечатление, че се работи и се полагат усилия?
Да, така е. Определено се извършват дейности, но разберете, има разлика между усвояване на средства и инвестирането им. Всичко това, което виждаме, особено в последните седмици се извършва припряно, с нередности и не представлява  адекватно решение на проблемите. Мога да дам много примери от последните месеци: асфалтиране на улица „Добруджа“, улица „Георги Сава Раковски“, улица „Майстор Харит Кисьов“, на които се полага настилка без никаква подготовка, върху пясък, трева, дори върху чували с пясък, останали от бедствието в Смолян, което е грубо нарушение, граничещо с престъпление.

Друг пример мога да дам с улица „Проф. Асен Василев“. Над 8 години хората ходеха в кал и прахоляк, протестираха, молиха се и 10 дни преди изборите започнаха изпълнението й, без да е ясно кой го прави, как го прави, без проведена обществена поръчка, как е възложено, какво ще се извърши, каква ще е стойността и кой ще контролира.  Управляващите знаят много добре, че като мине втори воден цикъл ще се подменя  водопроводната и канализационната инсталация и всички улици ще се преасфалтират цялостно.  Не можеше ли да се изчака една година и всички тези стотици хиляди лева от нашите данъци, които ще се хвърлят на вятъра, да се спестят и да се дадат за нещо друго, не по-малко важно?  Боли ме, като гледам, че със своите безхаберни действия, управляващите ни водят все по-надолу. За съжаление вече на всички ни става ясно, че Община Смолян се управлява от хора, за които са важни гласовете само за изборите, а не ХОРАТА. И какво излиза? За да ни замажат очите, за да си „купят“ подкрепа харчат нашите пари безотговорно и безхаберно!  Усещат, че губят почва под краката си  и вършат огромни грешки, които всички ние след това ще плащаме.

Аз мисля, че смолянчани са достатъчно умни и интелигентни, няма да повярват и да се вържат на лъжите отново и отново.

При толкова належащи проблеми, едва ли всички те могат да бъдат решени в рамките на следващите дни – защо не се е действало до сега?
Смятам, че екипът, който в момента управлява Община Смолян е напълно некомпетентен. Общината ни губи хора с всеки изминал ден, непрекъснато при срещите си с хората и пред медиите повтарям, че най-тежкият и страшен проблем е демографската криза в областта ни.  Нужно е да се изгради цялостна концепция за борба с демографската криза по всички направления: икономика, финанси, здравеопазване, социални дейности, административно управление, култура, спорт и младежта. Като ще привлечем за изработването на тази стратегия както специалисти на местно ниво, така и на национално, ако се наложи и международно. На база на тази концепция и диалог  ще търсим помощ от държавата. Ще е труден и бавен процес, за да спрем да губим хората, но са нужни поне първи стъпки в тази посока. Трябва да се постави основата, за да обърнем тенденцията. Област Смолян е най-бързо обезлюдяваща се за първото тримесечие на 2019-та година. Всички изследвания сочат, че населението на нашата област до 2050-та година ще намалее от 120000 на 20000 жители. Ако не се вземат мерки днес, Смолян е обречен. Ето за това нашият призив е „ПРОМЕНИ БЪДЕЩЕТО“.

С какво, според вас превъзхождате останалите кандидати?
Ако погледнете всички кандидат-кметовете на Община Смолян, твърде лесно ще разберете кой е назначен по партийна линия, кой е назначен, защото има стабилен „гръб“ и кой се е развивал и се е борил сам, за да стигне до тук. Чувствам се достатъчно подготвен, смятам, че имам сериозен стопански опит (и твърдя, че съм единственият, който разполага с такъв), а последните осем години работа като общински съветник ми дадоха достатъчно знания и ясен поглед  към нуждите на съгражданите ми и как трябва да се управлява нашата община. Не смятам, че някой от останалите кандидати ме превъзхожда, като тук дори не визирам сегашния управляващ от ГЕРБ, господин Мелемов. Той спешно трябва да бъде отстранен, защото вреди на Смолян. Давам един прост пример, касаещ неговата тотална некомпетентност – по образование Мелемов, както и съпругата му са ветеринарни лекари, един от най-наболелите проблеми в общината ни са бездомните кучета, които тормозят хората от години – имаме случаи с нахапани хора и това буди страх и кара съгражданите ни да не минават през централни части, както и в крайните квартали на града ни, защото могат да бъдат нападнати. Защо поне за това не бяха взети мерки? Защо? Поне този проблем би трябвало да е лесен и решим и уж в тяхната компетенция!

Хората в Смолян ме познават добре, тук е минал целият ми живот, оставил съм следа. В този град създадох семейство и изградих бизнеса си, като тръгнах от нулата. Работил съм и като общ работник, докато се грижих за семейството си – не се срамувам от абсолютно нищо, защото всички тези стъпала и предизвикателства ми дадоха уменията и опита, който имам в момента. Винаги съм се стремял да се развивам и да сбъдвам целите си. Една от тях бе, да създам първия хипермаркет в Смолян – това бе сбъдната мечта за мен. Да, годините тогава бяха по-хубави, но благодарение на „доброто“ управление на ГЕРБ, стигнахме до там, че населението в областта ни драстично намаля, успоредно с инвестиционния интерес. В община Смолян не е издавано ново разрешително за многофамилна сграда с години.  Довършват се стари сгради, които са започнати преди десетки години. Ще дам за пример и следния факт – за последните си два мандата, управляващите нито веднъж не изпълниха програмата за общински имоти, заложена в бюджета. Не я изпълняват, защото няма желаещи да купуват. Стойностите на тези имоти е паднала в пъти, точно поради липса на адекватно управление. Бюджетът ни е в постоянен дефицит, защото се залагат едни суми, а след това, съответно тези суми не се изпълняват в приходната част, а само в разходната. Негативите са безброй и вярвам, че това вече е изморило и съгражданите ми

Кои са първите стъпки, които бихте предприел, ако спечелите доверието на хората?
Първо ще сформирам екипа, с който ще работя и с който ще извършим пълна ревизия на финансовото състояние на общината. Какво наследство реално ще получим. Ще действаме незабавно по стратегията за борбата  с демографската криза, тук процесът е бавен, а сме загубили твърде много време.  Искам да работим много и за децата на Община Смолян  – ние сме на  едно от челните места по изпитни резултати в България. Неуморната работа на учителите ни с подрастващото поколение заслужава уважение, но и подкрепа. Освен благоустройството и достъпната среда в училищата, общината няма пряк контрол върху учебния процес. За това, като кмет аз ще се фокусирам върху извънкласната дейност на децата ни. Всички знаем, че там децата ходят по собствено желание и с изключителна жажда за знания и умения.

Като кмет ще създам инструменти и способи, с които да надграждам и подкрепям клубовете по интереси. Ето, един показателен пример: Община Смолян все още няма разработен туристически портал с всички забележителности, места за настаняване, празници, фестивали и културен календар. Те ще бъдат събрани и представени в една платформа – за да има възможност бъдещият турист да влезе в интернет и лесно да се информира за събития, къде може да отседне и как да прекара своята ваканция. Тази задача може да бъде решена дори и от ученици, които могат да създадат такъв сайт за общината и по този начин ще ги ангажираме с нещо изключително полезно и добавящо стойност към техните знания и развитие на обществото ни. А за някои от тях може да се превърне и в бъдеща работа. Ученици могат да създадат кулинарна книга на родопските специалитети, фотографски и картинни представяния, да създадат музикални произведения, мобилни приложения, софтуер и дори да поставят началото на високотехнологичните за днешно време умен град и дом.  Иска ми се да създадем здрава връзка с родното място у подрастващите. Ще създам и форум на „Извънкласната дейност“, където бизнесът ще има възможност да се запознае с разработките на нашите деца, да се запознае с тях самите и да ги привлече като бъдещи кадри, които да останат да живеят тук и да развиват своите умения в полза на общината и гражданите на град Смолян.

Връщаме кметските наместници – това бе начинът на хората от малките и отдалечени населени места да имат достъп до местната власт. Господин Мелемов ги премахна, въпреки че трудовите им възнаграждения се плащат от държавата. Хората отчаяно искат диалог, искат да чувстват подкрепа. Човек с подобна длъжност е необходим, за да реагира при проблем – в селата има трудноподвижни хора, има моменти, когато те имат нужда от храна или лекарства, а някои нямат близки, на които да разчитат. Има природни бедствия, извънредни ситуации, кметският наместник ще се свърже с общината и ще поиска помощ или реакция. Това е чисто човешко отношение към хората.

В допълнение, в много от населените места липсва адекватен транспорт. Това е в резултат на неработеща транспортна схема. Очевидно е необходима нова и адаптирана за нуждите на населението на общината според броят на жителите и това е един от основните акценти, заложени в предизборната ни платформа.

Ще търся непрекъснат диалог с хората – ще възстановим обществените дебати и обсъждания. Ако спечеля нужното доверие, ще управлявам прозрачно – преди да се формира бюджет,  ще правя среща във всеки квартал и във всяко село, за да изслушам съгражданите си. Бюджетът на общината е за провеждане на политики и решаване на проблемите на хората, а не за усвояване на едни пари!
Ще поемаме конкретни ангажименти и ще държа с екипа ми да изготвяме отчет за всяка календарна година, в който да посочим какво сме свършили и да приемаме новия план за следващата година.

Смятате ли, че битката е „честна“?
По мои сметки,  предизборното „разливане“ на асфалт по ливадите ще струва около 2 – 3 милиона лева, които разбира се, няма да бъдат платени сега, а ще бъдат писани на сметката на следващия градоначалник. Това е не само предизборна кампания с общински пари, а може би и последен шанс за източване на общинският бюджет от приближените до настоящия кмет бизнесмени. Не съм убеден, че това е честно, нито че е законно, а още по-малко морално.

Общината ни е малка, до мен и екипа ми стигат слухове, че има директни заплахи за „гласуване под строй“ – ако не гласуваш ти и близките, ще изгубите работата си и т.н. Въпреки това, аз знам и виждам колко уморени са вече хората и вярвам, че ще гласуват, за да променят живота, който им се налага да „преживяват“, а не да живеят истински.

Аз съм открит човек – на срещите ме питат дали съм зависим от партия или личност. Отговорът е много прост: Аз, както и кандидатите за общинските съветници от БСП за България сме ангажирани за изпълнението на представената пред обществото управленска платформа. Не завися от личности, а от идеята за отговорно, социално и справедливо управление. Няма да позволя нечии интереси да злепоставят името ми и всичко, което съм постигнал до момента!

Още от началото ясно заявих, че съм готов да работя с всеки, който милее за родния ни край, който иска да се бори с проблемите и който иска да види красивия ни град и Община Смолян съживени!

За финал какво бихте казали на своите съграждани?  
Скъпи съграждани!
Не се предавайте!
Не се оставяйте да бъдете манипулирани, че всичко е решено!
Нищо не е решено.
Не продавайте гласа си, на каквато и цена да е. Защото от вас зависи кой и как ще ни управлява! Отговорността за спасението на давещия се е на самия давещ се! Гласувайте, за когото прецените, а не за когото ви кажат. Вашият вот е важен за бъдещето на всички нас. Убеден съм, че е настъпил моментът, в който трябва да работим за общото благо и да върнем живота и хората в това райско кътче.
ВЯРВАМ ВЪВ ВАС, ВЯРВАМ, ЧЕ ИСКАТЕ ПРОМЯНА И ПРОМЯНАТА СМЕ НИЕ!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close