Местни избори '2019

Стефан Сабрутев: Чувствам се подготвен да стана кмет

Стефан Атанасов Сабрутев е роден на 26.12.1970г. в град Смолян. Висше образование – „Екология и опазване на околната среда“, щастливо женен и горд баща на двама сина. От 20 години успешно развива собствен бизнес в сферата на търговията със строителни материали и дървопреработването.
Два мандата общински съветник.

Г-н Сабрутев, за втори път с подкрепата на БСП се кандидатирате като независим кандидат кмет на Смолян. Какво ви провокира отново да го направите? Какво ви кара да вярвате, че сега ще спечелите, след като преди 4 години не бяхте избран от съгражданите си?
Да, преди четири години не получих нужното доверие, но в позицията си на съветник винаги съм отстоявал мнението на своите съграждани и не съм спирал да се боря с наболелите проблеми на нашата община. През последните четири години сегашната власт продължи да харчи общински пари без цел и посока, продължи неправомерните си действия с обществените поръчки и пропусна редица ключови възможности за всички нас, жителите на Смолян. Този втори мандат на ГЕРБ се отрази тежко на общината ни и аз влизам отново в надпреварата за кмет, защото искам да променя модела, чрез който се управлява, и този нов модел ще бъде напълно прозрачен и достъпен за всички мои съграждани.

Какво ви прави подходящ кандидат на левицата?
Съвместно с моя екип изградихме ясна визия за бъдещето на община Смолян за поне десет години напред във времето във всички сфери – икономика, благоустрояване, финанси, социална дейност и здравеопазване, култура и спорт. Всеки, който ме познава и е работил с мен знае, че аз съм човек, който твърдо отстоява позицията си и не се отказва, докато не изпълни дадената дума. Да поемеш отговорността за бъдещето на толкова много хора е изключително сериозна стъпка, но аз се чувствам подготвен – доказал съм го във всичките години с работата си като общински съветник.

С какво допринесохте за града и общината като общински съветник?
Като общински съветник винаги съм защитавал интересите на гражданите. Никога не съм гласувал или действал, спрямо лични интереси. Ще дам един пример – сегашният управляващ господин Мелемов, още в първата си сесия като нов управник на града, в първия си мандат преди 8 години, бе подготвил докладна, с която да закрие местния фолкорен ансмбъл „Родопа“. Нашата група тогава, включая и мен, бе абсолютно против, надигна се и недоволство и у съгражданите ни и процесът бе прекратен. За мен, човешкият фактор винаги е водещ. Благодарение на общинския съветник от БСП, Милен Пачелиев се прие процедура за еднократна помощ от 500 лева за всяко новородено дете в общината. Горд съм да споделя, че всички кандидати за общински съветници от групата на БСП единодушно решихме че тези от нас, които бъдат избрани ще даряваме възнагражденията си във фонд, посветен на борбата с демографската криза. Предвиждаме тези средства да бъдат предоставени за инвитро процедури, стипендии за учащи и помощи за хора с нисък социален статус. Това е най-сериозният проблем – и да правим нови пътища, и да развиваме проекти – нужни са хора, за да съживим отново община Смолян.

С какво се занимава частната ви фирма и участвали ли сте в обществени поръчки? Как ще избегнете конфликт на интереси в работата си?
Фирмата ми се занимава с търговия със строителни материали, естествено – ангажираме се с обществени поръчки в цялата държава, там където можем да доставяме такива. Като общински съветник не участвам в обществени поръчки за община Смолян. Участвал съм, когато не съм бил на тази длъжност. Фирмата, която управлявам е най-голямата търговска фирма за строителни материали в област Смолян, в нея работят около 60 души и ние сме фактор на този пазар. За да избегна конфликт на интереси в бъдеще, аз просто ще забраня да се пазарува от търговските ми обекти. При кандидатурата ми преди четири години, имаше подобен по-остро заден въпрос в този тон и тогава приложих справка за търговските ми отношения в община Смолян за последните 10 години. Открит човек съм и сега имам готовност отново да представя такава при нужда. Освен, че никога не съм злоупотребил с общински финансови ресурси, през всичките тези години съм един от най-крупните постоянни дарители – включително и на кметства в нашата община, изоставени без никакви средства от управляващата власт. Съдействал съм и на различни институции, храмови настоятелства, пенсионерски клубове и всеки нуждаещ се. Но нека спрем до тук, защото исках да отговоря на въпроса ви, а не да пропагандирам с действията си предизборно.

Кои са основните проблеми за решаване в град Смолян и кои са приоритетите в управленската ви програма?
Най-критично е финансовото положение на община Смолян – сметките й са блокирани, водят се дела срещу нея, които най-вероятно тя ще загуби, десетки санкции от Министерството на регионалното развитие по Европейски програми за над 500 000 лева – безброй скрити подводни камъни на тема „финанси“.
С моя екип гарантираме да продължим да поддържаме добър и сигурен диалог между общината и местния бизнес. Стратегия за създаване на биоземеделие на чисти и екологични местни продукти, създаването на марка „Произведено в Смолян“, както и активна реклама и популяризирането на родния край като целогодишна туристическа дестинация са част от сигурните стъпки, които сме заложили в програмата.
В сферата на инфраструктурата и благоустройството излагаме решение за създаване на общинска фирма за комунални услуги, почистване и озеленяване – извършвани под строг контрол, а за облика на Смолян, съвместно с местната камара на архитектите и тази на инженерите, инициираме да бъде изграден нов архитектурен код, създаден спрямо спецификата на града, кварталите и селата.
Ще търся активно стратегически инвеститори, както и община Смолян адекватно ще бъде готова с проекти, по които да кандидатства и печели подходящи европейски програми, с които чувствително да се подобри средата в цялата област.
Имам и първи стъпки за изключително наболелия проблем с бездомните кучета и обещавам на съгражданите си трайно и хуманно решение.
Ще имаме денонощна аптека, безплатни очни, ортопедични и дентални прегледи за всички първокласници в община Смолян, безплатна детска кухня, ще подпомагаме пенсионерските клубове, ще възстановим и изнесеното обучение на медицински сестри в Смолян, както и подпомагането на млади лекари чрез финансова и жилищна подкрепа. Решително заявявам и, че ще работя в посока, Смолян да се превърне в „Национален център на здравето“.
Смятаме да въведем публичен регистър на завършващите средно и висше образование от община Смолян, който да се ползва от местния бизнес и чрез който да се сътрудничи между бизнеса и завършващите. Ще бъдат създадени много нови направления, в посока на развитието на културния календар и традициите , както и възраждане на „Орфеевите празници“.
Публичен и достъпен регистър ще бъде създаден и за всички имоти, както и незабавно ще се реализира и доизграждането на адекватно електронно управление, което да улесни достъпа на гражданите.
Смятам да върнем и кметските наместници в малките населени места, за да бъдем по-близко до хората.

Кои са основните грешки на досегашната управа на Смолян?
За мен, това са липсата на прозрачност и диалог с хората. Сегашните управляващи, управляват така, сякаш никога няма да бъдат сменени. Аз знам, че винаги идва Видов ден и всичко ще излезе наяве – управляваше се с много неистини, непрекъсната заблуда на хората. Тенденция да се повтаря „Всичко е наред, ние стабилизирахме финансово общината“ – това се твърди от управляващите още от 2012-та година, има и доста излезли статии по темата в медиите. Сегашният кмет и неговият екип никога не са имали ясна визия какво да се случва, както в инфраструктурата, така и във всяка една дейност. Всичко се прави на парче, тичат и гасят пожари, както и сега преди изборите – разкъртват се улици без да се знае кой работи по тях и кога това ще се случи. Асфалтира се върху пясък и трева, а догодина очакваме воден цикъл и всички тези процеси ще трябва да се случват отново. Предизборно се хвърлят едни средства, без да се знае кой после ще поеме отговорност за това. Изключително важно е, да бъде въведен архитектурен код за община Смолян – споменах, че такъв е заложен в нашата програма. Всяка стъпка от въвеждането на такъв код трябва да е съгласувана със специалисти и да се спазва от всеки следващ кмет, както и гражданите на общината ни да са запознати и съгласни с него. Ще дам един пример – винаги съм подкрепял временните търговски обекти в града – тото пунктове, малки магазинчета за сувенири, всякакви видове. Но е важно те да бъдат еднакъв тип – един е решил да сложи ламарина, друг е избрал за обекта си дървена къщичка.. Това трябва да е строго определено от специалисти, за да може и когато идват гости на града, да си кажат „Смолян има красив и единен облик“. Споменах и, че ако бъда избран, ще работя и в посока да превърнем общината си в „Център на здравето“ – родният ни край трагично пропуска да развива Родопския Здравно – духовен туризъм. Това е направление, създадено от близкия приятел на Смолянския край – д-р Тотко Найденов, гл. Редактор на вестник „Български лекар“, председател на Пловдивското лекарско общество, създател и ежегоден организатор (вече 22 години) на Чиловите дни. Този човек никога не получи дори право на диалог с Общината. Д-р Найденов има редица изследвания, свързани с областта – село Могилица е селището с най-много столетници и дълголетие в България, а село Славейно е определено от него за „Свещено място на българската медицина“, защото от там е родом един от най-признатите клиницисти проф. Константин Чилов, както и още близо 80 лекари. Доктор Найденов има удивителни и реални идеи за направлението „Здравен туризъм“ и с екипа ми смятаме да намерим начин да му помогнем да реализираме родния си край в посоката Здравен туризъм.

Ако бъдете избран, ще подмените ли администрацията си? По какви критерии ще избирате служителите си, за да избегнете „Кумгейт“?
Със сигурност ще подменя ръководните постове, защото тези хора са служили на сегашната неефективна власт. Но всеки, който си върши съвестно работата ще остане да работим заедно за добруването на Смолян. За мен, сегашната администрация не работи.

Обрисувайте характера си? Положителните и отрицателните ви качества, които съответно биха ви помогнали или попречили и ще се стараете да избягвате?
Смятам се за комуникативен човек, разбирам се с хората – без значение от тяхната политическа принадлежност или различия. Смятам и че мога да работя добре в екип. Нямам черти в характера си, които някога да съм желаел да променя. Ценя добрите и смислени хора.

С какво свое постижение или успехи се гордеете? И обратно, срамувате ли се от нещо в живота си?
Гордея се, че съм човек, който мечтае и успява да реализира мечтите си. Отдадох 20 години от живота си на идеята, да градя собствен бизнес и това се случи. Тръгнах смело – без никакъв капитал, без гръб зад себе си – винаги съм се борил сам. Ключови са били моят нюх, преданите ми контакти, диалогичността ми, те ми позволиха да открия нишата, да се справя с трудностите и да пожъна успех. Имало е и силни, и слаби моменти, но поглеждам голямата картинка и в себе си виждам човека, който създаде първият хипер маркет в Смолян. Следващата ми голяма мечта е, да видя в родния си Смолян отново място, в което младите хора искат да се завръщат и да създават семейства, след като са завършили висшето си образование. Да градят бъдещето си тук.
Не се срамувам от нищо в живота си.

Определяте ли се като успешен или богат човек? Къде живеете, каква кола карате? С какво един богат човек би допринесъл като кмет?
Аз съм нормален човек, живея в къща, която е наследство от майка ми и баща ми – семеен дом, нелуксозен, но уютен. Дом на средностатистически родопчанин, можете да видите много такива къщи в областта. Колата ми е Lexus, на 11 години е, хубав автомобил – тя беше луксозна, но вече не е. Нямам намерение да я сменям.
Не се смятам за богат човек, старая се да дарявам и определена част на хора в нужда. Качествата, които затвърдих, изграждайки бизнеса си, смятам за ценни – мога да поемам отговорност, да ръководя екип и да се трудя неуморно.

Какво обичате да правите? Хобита?
Риболовец и ловец съм, сега, предизборната кампания съвпадна с официално открития сезон, но ще го преглътна (смее се). Макар да съм надвишил малко килограмите, издържам на дълги преходи, с малкия си син имаме няколко изкачени върха. Почитател съм на българската естрада, обичам дори да пея, когато съм в настроение и съм заобиколен от близки хора.

Разкажете за семейството си – съпругата, децата.
Със съпругата ми сме женени от 26 години, имаме двама сина. Тя работи в регионалната библиотека на Смолян. Големият ми син гради собствен бизнес, тук в града, което ме прави щастлив и му помагам със съвети и с опита, който имам. Синът ми учи в местната природоматематическа гимназия, добро и съвестно момче е. Гордея се със семейството си.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Back to top button
Close
Close