Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Срещу нагласените обществени поръчки и в услуга на бизнеса

През последните дни „Апартаментгейт“ ни показа част от корупцията сред високите етажи на властта. Но той е, както заяви президентът Румен Радев, само върхът на айсберга на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери не само по жълтите павета, но и в региони като Смолянския.

40% от фирмите са убедени, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата. Понякога един-единствен човек знае, че някъде има публикувана обява за обществена поръчка. Местните управници използват нетърговски критерии като „стратегия за управление на риска“ или „качество на организация на персонала“, за да нагласяват конкурсите. А в същото време се кълнат, че спазват закона, чиято цел е „равнопоставеност, свободна конкуренция, публичност и прозрачност“.

Да, формално има публичност. На сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) се публикуват всички обявления. Но платформата така е направена, че т. нар. малки обществени поръчки (обявите по чл. 20, ал. 3 от ЗОП) се наливат в един общ за цялата страна раздел „Информации за публикувани обяви“ без възможност за търсене или сортиране по община или бранш. Седмично в този раздел се качват няколкостотин обяви и са необходими часове ровене, за да се види дали местното училище, болницата, горското стопанство или общината не са публикували обява за набиране на оферти. С нелеката задача да изровим и публикуваме информация за всички конкурси в Смолянска област, обявени през седмицата, се заема „Отзвук“ с новата си рубрика „Обществени поръчки“. В услуга на средния и дребен бизнес. И като противодействие на нагласените търгове и корупцията.

Следете всички нови обществени поръчки тук – https://www.otzvuk.bg/category/obshtestveni-porachki/

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!