IN MEMORIAM

Спортната зала на Смолян ще носи името „Величко Чолаков“ от следващата седмица

В негова памет и за вдъхновение на всички, които ще се посветят на спорта

Спортната зала на Смолян да бъде именувана „Величко Чолаков“ ще решава Общинският съвет в края на месеца в четвъртък (31.08.2017). Предложението на кмета Николай Мелемов ще бъде обсъждано като първа точка на заседанието, което започва в 14.00 часа.

„Преди броени дни (20.08.2017) цялата смолянска общественост и спортните среди на страната бяха разтърсени от внезапната преждевременна кончина на най-изтъкнатия и заслужил спортист-тежкоатлет на Смолян и на вдигането на тежести в свръхтежка категория, световният вицешампион, олимпийският медалист, многократният републикански шампион и рекордьор, треньорът с висок собствен принос за развитието на спорта в нашия град. почетният гражданин на Смолян Величко Чолаков.

Величко Алексиев Чолаков, когото всички с възхита наричаха Железния, е роден на 12.01.1982 г. в Смолян. Започва да се занимава с щанги на 12-годишна възраст. Връх в спортната му кариера са бронзовият медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., сребърният медал от Световното първенство по вдигане на тежести във Ванкувър през 2003 г. и европейската титла на първенството в Киев през 2004 г. След края на състезателната кариера той става треньор в клуба по вдигане на тежести в Смолян, където поема щафетата от своя дългогодишен треньор Костадин Грозданов. И не след дълго клубът става един от най-силните в страната сред подрастващите щангисти.

Величко Чолаков беше водеща фигура в спортните среди на Смолян. Имаше добра методика за подготовка на състезатели, добри идеи за развитие на спортната база на града. Мястото, където преминаваше неговия живот, беше спортната зала, където е и базата на клуба по вдигане на тежести. Затова правя предложение в негова памет и за вдъхновение на всички наши съграждани, които в бъдеще ще се посветят на спорта, Спортна зала – Смолян, да носи името на Величко Чолаков.“ – пише в докладната записка на кмета до общинските съветници.

Advertisement
Back to top button
Close