IN MEMORIAM

Спомен за доцент Ваня Кръстанова

В началото на годината преподавателите, студентите и служителите във Филиал – Смолян, на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ бяхме покрусени от смъртта на един от най-уважаваните преподаватели – доц. д-р Ваня Кръстанова. Ваня ни напусна, но остана светлината, която излъчваше, добротата, с която приласкаваше, ценностите, които изповядваше. Продължаваме да тъгуваме за нея и това ме кара да споделя мислите си с по-широка аудитория.
Историята на всяко учреждение съхранява спомена за личности, оставили траен благороден отпечатък. Именно благородството и непринудената изисканост на Ваня Кръстанова ме впечатлиха, когато дойдох като асистент във Филиала. Колегиалност, приятелско отношение, мъдро наставление от нейна страна се преплитаха в нашите взаимоотношения. Безспорната ерудиция и човешко отношение към колеги и студенти ще бъдат запомнени за дълго.
Научните интереси на доц. д-р Ваня Кръстанова, свързани с методиката на обучение по български език за основната и средната степен на училищното образование и различните теоретични аспекти на българската граматика, намериха израз в публикуването на множество статии, учебни помагала и доклади, представени на многобройни научни форуми. Участваше активно в проекти и лекторати в чужбина. Тя заемаше и високи административни постове – заместник-директор на Филиала и ръководител на катедра.
Преподавателският такт на доц. д-р Ваня Кръстанова и умението да представя учебния материал се отразиха в солидната научна подготовка на нейните студенти. Те поемаха пътя на своята реализация със самочувствието на знаещи и можещи специалисти. Ще представя откъс от мнението на Гергана Златкова, която е възпитаник на Филиала и е перспективен млад учен. В една от социалните мрежи тя споделя: „Ние не се замисляме често над това, че образователните институции, през които преминават дните ни на обучение, натрупването на знания, ни помагат да култивираме всичко, което имаме като база от знания и опит. И че, ако днес сме това, което сме, то до голяма степен се дължи не само на близките, с които общуваме, но и на много учители и преподаватели. Същевременно с това е редно да ви споделя и една лоша новина, особено за колегите от Смолянския Филиал на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, че вече от един месец доц. Ваня Кръстанова, която ни обучаваше и подготвяше за учители по български език в основните и средните училища, не е сред нас! Поклон!“.
Георги Казалиев в книгата си „Учителският институт в Смолян Създаване и развитие 1962-1997 г.“ пише: „Ваня Кръстанова достигна върха на своята дейност с получаването на докторска титла. Винаги весела, жадна за наука и колегиалност, Ваня може да служи за пример на младите си колеги…“
През 2017 г. отбелязваме своеобразен юбилей: 55 години научно-образователна институция в Средните Родопи и 20 години от преобразуването на Учителския институт „Дичо Петров“ във Филиал на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Светлият пример, който ни остави доц. д-р Ваня Кръстанова, ще ни вдъхновява и укрепва в трудния път на науката!
Важно е да се знае, че успехите на Ваня Кръстанова щастливо се допълват със създаването на нейното прекрасно семейство. Съпругът – уважаваният лекар д-р Петър Кръстанов – и двете им деца – Александър и Калина – ще продължат мисията на Ваня – да бъдат достойни и успяващи личности.
А столът на нейното благородство и всеотдайност на преподавателското и научното поприще ще остане дълго време свободен сред нас. Защото я обичаме и ценим.
Мария Главчева

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close