НОВИНИ

Специализираната прокуратура разследва Община Смолян

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) разследва Община Смолян. Образуваното в Окръжна прокуратура Смолян досъдебно производство за нецелево разходване на бюджетни средства е било изпратено в София, след което възложено на спецзвеното към СГП.

Става въпрос за отклоняване на 533 250 лева целева субсидия, отпусната от Министерството на финансите на Община Смолян, но похарчена предизборно за улици в града.

„Досъдебното производство е постъпило на 30 юни 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров го възлага на Специализираното звено „Антикорупция“ с оглед по-пълното разследване. Води се срещу неизвестен извършител и към момента няма привлечено към наказателна отговорност лице“, съобщи пред „Отзвук“ говорителят на СГП Зорница Таскова. Разследването е по чл. 254а, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до три години или пробация, както и лишаване от права. От Софийска градска прокуратура посочиха още, че на този етап не може да се даде повече информация по случая.

Разследването започна след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която откри тежки финансови нарушения на кмета на община Смолян. Инспекцията е извършена миналата година, а докладът от нея бе изпратен в Окръжна прокуратура – Смолян. АДФИ е констатирала няколко нарушения на Закона за публичните финанси от страна на кмета Николай Мелемов при разходването на целеви средства от държавния бюджет за капиталови разходи. Проверени са три обществени поръчки, при двете от тях са установени отклоняване на целеви средства в размер на 533 хиляди лева, предназначени за ремонт на два пътя – до селата Сивино и Виево, които били похарчени за ремонт на улици в град Смолян.

АДФИ констатира, че Николай Мелемов като първостепенен разпоредител с бюджетни кредити е нарушил на два пъти Закона за публичните финанси, отклонявайки целевите средства от държавния бюджет, като за извършените нарушения са му съставени два акта. Освен това били съставени документи с невярно съдържание. „На Министерството на финансите е предоставена невярна информация при заявяването и отчитането на целевата субсидия”, пише в доклада на АДФИ.

За 2015 година на Община Смолян е утвърдена целева субсидия за капиталови разходи в размер на 1 578 400 лева. От тях 938 600 лева са определени за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Това са пътят Смилян – Букаците – Люлка – Сивино с финансиране от 191 000 лева; пътят Широка лъка – Солища – Стикъл – мах. Бърцето – 379 350 лева целева субсидия и пътят Соколовци – Момчиловци – Баните – Виево, мах. Терзийска, за който са предвидени 342 250 лева.

И за трите пътни участъка са проведени процедури през 2008 г. по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, когато кмет на общината е Дора Янкова.

За пътя до Сивино обществената поръчка се печели от „Виастройинженеринг”, но работа на терен не започва заради липса на осигурени средства. Едва през 2015 г., след актуализация на бюджета, с решение на ОбС Община Смолян изпраща заявка за лимита на целевата субсидия и е поискала финансиране в размер на 191 000 лева. Тези средства така и не отиват за пътя за Сивино и там не са извършени никакви строително-ремонтни работи. Впоследствие пред Министерството на финансите от общината е представена невярна информация при заявяването и отчитането на целевата субсидия. Към момента на проверката субсидията не е възстановена, отчитат още контролните органи. По време на финансовата инспекция е направена проверка на място, след което от агенцията изискват информация за приетите, изпълнени, фактурирани и изплатени видове работи за този обект. В справката от общината е посочено, че по фактура № 969/28.08.2015 г., издадена на „ИСА 2000” ЕООД (която придоби през юли 2015 г. фалиралата фирма „Виастройинженеринг”), са изплатени 62 037.03 лева за извършени СМР на смолянските улици „Заводска” – асфалтиране, „Превала” – асфалтиране, „Деспот Слав” – ремонт, „Гимназиална” – изкърпване, „15-та” в Дунево – асфалтиране, изкърпване на пътя Смолян – Дунево и направа подход към стадиона в Смолян. За останалите 128 962,97 лева е издадена втора фактура № 970/28.08.2015 г., отново на „ИСА 2000” за ремонт на ул. „Евридика” и подход към блок „Невяста” 12; ремонт на ул.”Дичо Петров” и ремонт на ул. „Бузлуджа”.

Нецелево разходване на бюджетни средства АДФИ открива и за отпуснатите 342 250 лева за изграждане на пътя за село Виево. Обществената поръчка също е стартирала през 2008 г. Цената за цялостното изпълнение на обекта е 1 316 736 лв., а финансирането е планувано да се извършва поетапно. Поръчката първоначално се печели от „Хефест” ООД, но след обжалване до КЗК решението за избор на изпълнител е отменено. При повторното разглеждане на офертите поръчката се печели от „Виастройинженеринг”. По данни на инспектиращия орган по договора не са извършвани строително-монтажни работи и няма плащания. Той е прекратен на 27 юли 2009 г. Пътят за Виево е включен в актуализирания списък за капиталови разходи на Община Смолян за второто тримесечие на 2015 г. и е заявено финансиране от Министерството на финансите.

При извършената проверка на изпълнението на сключения договор от АДФИ установяват, че на обекта не са извършвани СМР. В изисканата от Община Смолян справка относно приетите, изпълнени, фактурирани и изплатени видове работи е посочено, че сумите са изплатени на „ИСА 2000” по две фактури – 969/28.08.2015 г. – 111 973,70 лв. и 454/18.09.2015 г. – 205 243.00 лв. От приложенията по първата фактура е видно, че сумите за извършени СМР на улиците „Заводска” – асфалтиране, „Превала” – асфалтиране, „Деспот Слав” – ремонт, „Гимназиална” – изкърпване, „15-та” в Дунево – асфалтиране, изкърпване на пътя Смолян – Дунево и направа подход към стадиона в Смолян. За същите тези улици общината е издала същата фактура, но с друга сума – 62 037.03 лева, изплатени вместо строителството на пътя към Сивино.

С останалите 205 243.00 лв е извършен ремонт отново на улици в Смолян – „Кольо Шишманов”, „Дичо Петров”, „Грудьо войвода”, „Чан”, „Студентска” и „Димитър Благоев”.

„Извършените и изплатени видове работи по посочените фактури не са изразходвани по предназначение, а на Министерството на финансите е предоставена невярна информация при заявяването и отчитането на целевата субсидия”, категорични са проверяващите от инспекцията.

„Договори за тези два пътни участъка имаше с “Виастройинженеринг”, които обаче бяха със запорирани сметки. Затова нямаше как да направим заложените пътища, защото трябваше да дадем парите на НАП, а фирмата-изпълнител нямаше да свърши нищо. И затова решихме да направим няколко улици в Смолян“, заяви през февруари т. г. пред “Отзвук” кметът Николай Мелемов. След публикацията в печатното издание на вестника от пресцентъра на Община Смолян разпространиха съобщение, в което кметът обяснява, че платил от джоба си актовете на АДФИ в размер на 1300 лева. „Единственият потърпевш съм аз, парите не са изгубени, а са вложени в общината за ремонт на улици“, добавя Мелемов.

Докладът на АДФИ е от 28 октомври м. г. Инспекцията в Община Смолян е започнала на 1 септември 2016 г. и продължила 40 дни.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close