НА ФОКУСТемида

Спецпрокуратурата претърси дома на смолянския олигарх Георги Миховски

При акция на спецпрокуратурата днес е било извършено претърсване и изземване от дома на смолянския олигарх Георги Миховски в кв. Долно Райково във връзка с внос на опасни боклуци в страната ни. Държавното обвинение е извършило процесуалните действия със съдействието на жандармерията.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи днес, че в над 40 адреса на територията на цялата страна са направени претърсвания с изземвания – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил. При акцията на Специализираната прокуратура са задържани шест лица, сред които е и зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков.

Георги Миховски е близък с кмета на Смолян Николай Мелемов. Снимка: Smolyannews.com

Миховски са замесени с опасните отпадъци в двора на плевенското предприятие „МИР – 97“ АД, чийто управител е синът Николай . Аферата с плевенския боклук гръмна около Нова година, когато прокуратурата откри в двора на фирмата 9 000 тона опасни отпадъци от Италия. Боклукът е бил внесен от фирмата „Феникс Плевен“ ООД, създадена от Николай Миховски и впоследствие прехвърлена на друго лице. След това „Феникс Плевен“ сключва договор за съхранение на опасните отпадъци от Италия с „МИР – 97“ АД, чийто директор също е Николай Миховски.

В качеството си собственик и управител на още една фирма за отпадъци – „Рисайклинг къмпани“ ЕООД, на 16 януари Николай Миховски в интервю за сайта „Плевен утре“ казва: „Скандалът всъщност, доколкото разбирам, е за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, замърсяването на въздуха и околната среда. Не такъв обаче е случаят с колегите от фирма „Феникс Плевен“. Работим с тях, обменяме опит и ползваме уж „непреработваем италиански боклук“ и виждате как произвеждаме изделия с добавена стойност. Самият аз съм учредител на „Феникс Плевен“, продадох я преди доста години поради факта, че подцених бъдещето на този сегмент в бизнеса. Но ето, че днес отново пътищата ни се пресичат в търсенето на екологични решения по отношение преработването на отпадъци. Лично за мен, няма нищо скандално и криминално в самия внос на отпадъци. Това е отпадък, а не боклук и по отношение на рисайклинг бизнеса е ценна суровина, от която могат да се произвеждат хиляди видове детайли с различно приложение.“

Оказва се обаче, че точно балите с боклук на “Феникс Плевен”, съхранявани в двора на „МИР-97“ АД, са пълни с опасни вещества, които не са описани по документите.

Kадри от работния процес по рециклирането на отпадъците на „Рисайклинг къмпани“ ЕООД.

“Специализирана прокуратура наблюдава досъдебно производство, образувано в началото на месец януари за организирана престъпна група, която е създадена с користна цел, и в която група участват длъжностни лица- зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ-Плевен”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Пред „Отзвук“ тя уточни , че Миховски не са задържани.

Събрани са множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството.

“Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България, или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка или оползотворяване”, посочи Милева. За да изнесе опасният отпадък извън България обаче, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ.

Според събраните до момента доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите да предават боклука на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България.
Действията по разследването продължават. Наблюдаващите прокурори ще преценят на кои лица да бъдат повдигнат обвинения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close