НА ФОКУСТемида

Специализираният съд остави в ареста Миховски, показания срещу него дал и защитен свидетел

Специализираният съд остави снощи за постоянно в ареста сина на Георги Миховски от Смолян – Николай, обвинен за участие в организирана престъпна група. Определението бе прочетено в 1.15 ч след полунощ. В ареста остават и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, бизнесменът Атанас Бобоков, бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов и настоящият собственик и управител на „Феникс-Плевен“ Айгюн Еминов. Съдия Ангелина Гергинска от Специализирания съд уважи искането на спецпрокуратурата да наложи най-тежката мярка за неотклонение на всички поискани от нея лица, дори прати в ареста и Айгюн Еминов, за когото обвинението искаше само домашен арест. Под наблюдение вкъщи остава само Васил Богданов, съобщи „Сега“.

Габриел Савов е бил директор на РИОСВ – Плевен, когато през януари т. г. гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия в двора на приватизираното предприятие „Мир-97“, чийто директор е Николай Миховски. По документи отпадъците се водели собственост на „Феникс-Плевен“ и били държани под наем в двора на „Мир-97“. Оказва се обаче, че Еминов е третият собственик на създадената от Миховски фирма „Феникс-Плевен“. А младият мъж има още една фирма за рециклиране на отпадъците – „Рисайклинг къмпани“

Съдия Гергинска обясни, че няма да изброява изчерпателно доказателствата. А ще посочи само минимума, който обосновава подозрението, че обвинените са автори на престъплението. Според нея има групи свидетели, които разказват за връзките между участниците в групата. Тя цитира и оперативна информация за установения отпадък на фирма „Феникс-Плевен“. Други свидетели пък разказали за близките отношения на Бобокови с Миховски и Савов.

Сред доказателствата има и листчета с надпис „Спешно“. Има и свидетел за връзката между този боклук и фирмата на Бобокови „Монбат“.

А Миховски и Бобоков, Савов и Живков, Савов и Миховски общували често, сочат разпечатките от телефоните им.

Като доказателства срещу Савов съдът изброи показания на свидетели, включително служители от РИОСВ-Плевен за близките му отношения с Миховски. Както и личното отношение на Савов към фирма „Феникс-Плевен“.

Бобоков остава в ареста заради свидетелски показания, че е водил разговор за шлака. Както и заради други показания за свързани дружества в България и чужбина, контролирани от него. Друг свидетел пък разказвал за връзката между Бобоков и Миховски.

Връзката на Николай Миховски с Бобокови е чрез баща му Георги, който през 2008 година влиза в Надзорния съвет на „Приста ойл холдинг“.

За Миховски съдът посочи показания на защитен свидетел, че се занимава с отпадъци и връзката на фирмите му с „Монбат“. Съдът цитира и лисчета „Спешно“. Както и данни за наличието на боклук на Бобокови на площадката на „Феникс-Плевен“ по разпореждане на Миховски. Бяха цитирани и тържества, организирани от Николай Миховски, на които са присъствали служители от РИОСВ-Плевен.

“С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам – членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”. Това обяви зам.-министър Живков, преди съдът да се оттегли на съвещание.

Адвокат Силвия Найденова, която защитава Живков, подчертала пред съда, че прокуратурата е в дълбока грешка. Според нея свидетелите говорят за друг заместник-министър – Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото нотифакиции, разрешения и другите документи, свързани с преработка на отпадъците. Живков е с този ресор едва от март, подчерта още защитата. И допълни, че Живков трябва да бъде освободен без никаква мярка за неотклонение.

Спецпрокуратурата твърди още, че престъпната група е действала поне от 5 години и е генерирала големи парични суми. Тя има двама защитени свидетели по делото, стана ясно още в съдебната зала. Разбра се и, че обясненията на обвиняемите Богданов и Еминов се ползват в защита на обвинителната теза.  Показания са дали и служители на ДАНС.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close