Темида

Собственици на имоти скочиха срещу незаконна ретранслаторна станция

Собственици заведоха дело за изградена ретранслаторна станция в имотите им. 12 наследника внесоха иск в Районния съд и осъдиха НУРТС да им плати 4 000 лева обезщетение. Дружеството, което наскоро стана част от Виваком, ще трябва да премахне съоръжението, намиращо се в местността Адемовото край Стойките.
Исковете са внесени в съда от 12 наследника. Според тях дружеството неоснователно е ползвало имотите им в продължение на пет години. Там е изградена сграда и телевизионна ретранслаторна станция, висока 12 метра, както и 18 метра захранване.
От НУРТС оспорват исковете с мотив, че съоръжението е построено в началото на деветдесетте години.

Съдебно- техническа експертиза доказва, че съоръжението ретранслаторната станция е изградено през 1993- 1994г, а заявлението за реституиране на земите е подадено през 1992 г. Имотът се намира в урбанизираната територия, с начин на трайно ползване – ниско застрояване. За съоръжението не са открити разрешение за строеж, одобрен технически проект за трасето на правото на преминаване, договор за отстъпено право на строеж и всички необходими строителни книжа. Станцията не функционира откакто съществува цифрова телевизия, а имотът около нея е ливада, която се коси.
Смолянският районен съд изцяло призна исковите претенции на хората и НУРТС бе осъдено да премахне съоръжението и да плати обезщетение от 4 000 лева и 953 лева разноски по делото.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close