МНЕНИЯ

Смолянската областна епизоотична комисия – Супер герой!

Смолянската областна епизоотична комисия даде срок от 1 ден на баба Мария да умъртви свинята си. Добре, че внукът й имаше компютър, случайно работеше в Общината и заповедта за „доброволното“ убийство можеше да бъде узната и по този неведом път Божий.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

В условията на липса на установени до момента на територията на област Смолян регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете,  Смолянската областна епизоотична комисия след заседание, проведено на 01.08.2019 г. издаде указания за умъртвяване на свинете, отглеждани в личните стопанства. Постави еднодневен срок за изпълнение. Нещо повече, заплаши че след два дни: „Областната дирекция по безопасност на храните ще започне проверки дали са изпълнени указанията за доброволно умъртвяване и при наличие на неспазване на разпоредбите на Централния епизоотичен съвет, животните ще бъдат евтаназирани и загробени.“ Странно защо, в прессъобщението не присъстваше темата за налагане на административни наказания на стопаните, отглеждали животни, нерегистрирани по съответния законов ред. Странността се съдържа във въпроса, в каква правова държава живеем, ако при установено нарушение, контролните органи не инициират процедура за търсене на административно-наказателна отговорност и не наложат съответното наказание?

Със сигурност можем да кажем, че сме зрители на поредния филмов шедьовър с режисьор – държавната администрация, който най-вероятно работи над филм със заглавие „Мълчанието на свинете“ или защо не „Боен отряд“.

Успоредно с момента на очакване на изненадата от поредния експертно-административен филмов сюжет, философски можем да поразсъждаваме, че стрес-тестът на баба Мария е преминал успешно с поставения срок за изпълнение – -2.08.2019 г. Направо е за удивление, ако тя е изпълнила задължителното указание на Смолянската областна епизоотична комисия, ако същата е заседавала примерно в 16.00 часа на 01.08.2019 година.

Без подобно супер-геройство и върховна глуповата отдаденост, в същата тази обстановка са действали и други Областни епизоотични комисии, като например Пазарджишката. Тя е удължила срокът за доброволно клане със седем дни. Цяла една седмица, която във времеви аспект може да предложи хиляди нови моменти и следващи нови решения. Например, изменение на мерките за преодоляване на проблема с Африканската чума по свинете по подобие на Литва. Държавата, в която земеделският й министър излиза със заявлението: „.. ние имаме 10 000 малки домашни свиневъди и те ще излязат на улицата, ако аз съм човекът, който ще им убие прасетата. Резултатът идва с прилагането на хигиенни мерки, а не с радикалното избиване на всички животни.““  Не може да се отрече, че  в България през последните години е събрана богата, държавническа практика за промяна на сериозни решения дори в рамките на едни ден.

Като че ли и Министерството на земеделието и храните, държавнически индивидуално е подвластно на промяна на мнение в кратки срокове, след като на официалната електронна страница в рубриката съобщения/новини, под текста, озаглавен „Собствениците на личните стопанства ще получат по 300 лв. за санитарни дейности“, е написало че „Възможността за удължаването в Пазарджик е възможна, тъй като тя не граничи с области, в които има регистрирани огнища на заразата при домашни свине, както и в самата област няма регистрирано огнище на болестта.“

Смолянската областна епизоотична комисия обаче бързо мисли и бързо взема решения. С бързите решения дава и кратки срокове, щом като експертно е преценила, че в рамките на цял един ден, а може би на почти половин ден стопаните могат да умъртвят животните си и да се справят с месото. Искрено се надяваме в бързината да е съобразено, че ако при проверката се установи, че съседката на баба Мария – баба Пенка не е успяла в срок да изпълни указанията, преди да задействат важно обявената от тях процедура по чл. 139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност служебно да умъртвяват, трябва да има установено място за загробване, съгласувано от съответните институции с нелеки процедури. Или в кратце, когато умъртвят лично свинята на баба Пенка, да има къде да я погребат.

Супер герои, супер мълчаливи герои или супер мълчаливи, но героични убийци на хора и животни са персонажите на филмовата продукция, която със стаен дъх наблюдаваме, остава сами да преценим.

Яснотата за филмовия шедьовър остава само за липсата на предоставена информация, липсата на своевременно предоставена информация, липсата на несвоевременно предоставена информация и без доказателства към нея. Нито един административен акт не се вижда от официалните страници на Областната администрация и на Общината.

Супер героите сега доволно потриват ръце. Какво от това, като на ум не им идва да се събират за превантивните мерки – регистрация на животни и хигиена, щом могат в днешния ден да задължат за някакво си доброволно умъртвяване до утрешния, а после да напълнят хазната с парички от глоби.

Жив и здрав да бъде внукът на баба Мария! Заради него, старата жена успя доброволно да умъртви за цял един ден/ цял половин ден свинята си. И боже би няма да я глобят, че не е обявила намерението си да отглежда свиня.

Карина Ранина

*Мненията, изразени в статията са лични на автора и не обвързват никого.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close