НА ФОКУС

Смолянската Майка Тереза и призванието да помагаш (видео)

Наричат я смолянската Майка Тереза. А всъщност се казва се Руска Чилова и от десетина години ежедневно полага грижи за възрастни хора от квартал Устово. Призванието й е да помага и тя го прави с чистата си душа, без да чака нещо в замяна. С вечна усмивка, с голямо сърце, Руска от сутрин до вечер е заета с благородната си кауза. Сега, в условията на пандемия, нейната помощ е още по-безценна.

Дребна женица, която всички в квартала познават. Не пада духом, но в очите й се чете огромна тъга от нерадостния й живот. На 27 години останала вдовица, след като съпругът й загива при катастрофа на Печинско. Сама с две невръстни деца – син и дъщеря, тя започва своята борба за оцеляване.

Сега, десетилетия по-късно, тя е отдадена изцяло на възрастните си съкварталци. Носи им готвена храна, ходи до личните им лекари, до аптеката, купува продукти от магазина, дори им плаща и сметките за ток, телефон и вода.

Излиза от дома си в 8.30 часа и първо отива до заведение „Синдиката“, за да разбере менюто за обяд. „После казвам на бабите по джиесема какво има за ядене, тръгвам по другите задачи, и така… цял ден. Някои от възрастните се опитват да си готвят, но бързо се отказват и пак искат да им нося храна. Това са възрастни хора, които са 75-85-годишни. Колкото мога им помагам. Всеки ден ми е зает.“, казва жената. Някой път жената се изморява, но не се предава и продължава. „Когато помагаш на другите, се чувстваш щастлив. Усещаш, че наистина си постигнал нещо“, казва още тя.

Руска е работила дълги години като медицинска сестра, а от 15 години е пенсионерка. Не се страхува от епидемията от коронавирус, но за успокоение на възрастните хора, слага предпазна маска на лицето си.

Нека вземем пример от Руска Чилова – да бъдем по-добри, за да изградим един по-добър свят!

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close