Местна властНОВИНИ

Смолянска област остава без кучешки приют, ВАС отмени разрешението за строежа на приюта в Елховец

С решение от 26 май т. г. Върховният административен съд потвърди отмяната на разрешението за строеж за изграждане на кучешки приют в Елховец. Делото стартира в Смолян след жалба от страна на инвеститора – Фондация „Рудозем Стрийт Дог Рескю“. Организацията е на семейство англичани, които от години са превърнали изоставена кравеферма в кучешки приют. Заради промени в законодателството обаче този приют става незаконен. С идеята да узаконят бизнеса си през 2017 г. Даян и съпругът й Тони Роулс стартираха процедурата. Инвестиционните им проекти бяха одобрени, а гл. архитект на Община Рудозем издаде виза за проектиране. В последствие бе дадено и разрешение за строеж – изграждане на три навеса, обособяване на четири двора за разходка и игра на кучета, както и обособяване на втори етаж в подпокривното пространство на съществуващата сграда. След извършена служебна проверка от РДНСК процедурата бе отменена. Строителният контрол констатира, че разрешението за строеж е издадено в противоречие с плана и правилата, тъй като имотът бил отреден за „дърводелско предприятие“.

„Към този момент приютът не е регистриран, води се животновъден обект“, каза пред „Отзвук“ шефът на ОБДХ д-р Сава Бозуков.

„За мен казусът приключи. Решението на ВАС е окончателно. Не знам какво ще предприеме инвеститорът. Аз съм издал и заповед за премахване на незаконна шумозащитна бариера, построена без строителни книжа, която също се обжалва пред ВАС“, коментира кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Приютът за кучета в Елховец е собственост на „Рудозем Стрийт Дог Рескю“. Имотът е купен от Даян и съпругът й Тони Роулс през декември 2010 г. заедно с едноетажна масивна сграда със застроена площ от 385 кв.м. През 2018 г. жители на Елховец излязоха на протест пред областната администрация в Смолян с искане приютът да бъде премахнат. Протестиращите се позоваха на чл. 47, ал. 4 от Закона за защита на животните, според който временните приюти трябва да бъдат извън населените места.

Ако бъде затворен приютът в Елховец, бездомните кучета в региона ще се увеличат. В момента няма нито един общински приют за бездомни кучета в цялата Смолянска област. Приютът в Девин е временен и е в складово помещение на бивше военно поделение.

В приюта в село Елховец сега се отглеждат около 100 кучета.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close