БИЗНЕС

Смолянска фирма е на пазара в целия свят с колекция за ИКЕА

„Дриймс къмпани“ – Смолян, е една от двете български фирми (другата е „Бонана“ – Петрич), които изработиха всички над 30 артикула от лимитираната колекция VÄSSAD на IKEA, която отскоро се продава в магазините на шведската компания в целия свят, съобщи вестник „Капитал“. Това е първата колекция на IKEA, изцяло произведена в България, пише изданието и публикува обширно интервю с Иван Френкев – младши, собственик на „Дриймс къмпани“.

„Нашите изделия се радват на интерес в скандинавските страни. Традиционното българско кичено халище, което още седи в скриновете на бабите като чеиз, се оказа много интересно за наши швейцарски клиенти. Традиционният български текстил – родопски одеяла, халища, покривки – е много търсен също в Германия, Чехия, Великобритания.“ – казва в интервюто Френкев.

Той се надява да продължи сътрудничеството с IKEA, защото са много надежден партньор, но не иска да загърбва традиционния български текстил.

„За съжаление, българските текстилни компании изчезнаха. И ако и последните изчезнат, това означава да се лишим от родопски одеяла, които се правят по специална стара технология, от халища, чергите, килимите. Някои от тези изделия се правят дори от същите хора, както и преди 1989 г. Искаме да се развием в една по-масова писта, но в същото време да запазим традициите в домашния текстил и за следващите поколения. Имаме такъв ангажимент и към нас самите, ние сме си кореняци родопчани и искаме това производство да продължи да съществува. Работим в помещения под наем. Една от инвестициите по-нататък евентуално ще е да купим база, както и машини за някои от дизайнерските ни решения. Но това са стъпки, които трябва да се случват една след друга. Чули сме, че има еврофондове, но досега не сме ги ползвали. Нямаме кредити, работим със собствени средства.“ – заявява собственикът на „Дриймс къмпани“, чиито одеяла и килими се продават в целия свят в магазините на ИКЕА.

Цялото интервю може да прочетете тук: Иван Френкев: IKEA ни помогна да развием бизнеса си

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close