МНЕНИЯ

Смолянчанка: Срам ме е, че живея в този град

„Срам ме е, че живея в този град. ПЪЛНО Е С МРЪСОТИЯ НАВСЯКЪДЕ. Направих си една обикновена 30-минутна разходка и се чувствам отвратена от миризмата, която усещам покрай всички контейнери за боклук, около които има повече смет, отколкото вътре в тях. Градът ни е заприличал на джунгла с трева, по-висока от децата в детските градини. Зелените площи тънат в плевели, има цял куп неизползваеми пейки с пораснали храсти върху тях, а плочките по тротоарите отдавна вече са една педя под земята, затрупани с пръст и корени на растителността върху тях. Но какво ви пиша за неща, които вие самите виждате всеки ден, когато отивате и се връщате от работа. Или пък вие не изхвърляте боклук…?
Моля ви, изчистете града! Не е нужно много. Трябват метла, лопата и мотика.“

Това отворено писмо да кмета на Смолян и всички, които отговарят за чистотата на Смолян е написала смолянчанката Ани Костадинова в профила си във Фейсбук на 22 август т. г. И го илюстрирала с 20 снимки, от които наистина те хваща срам.

„Няма нужда да пиша имената на улиците, на които съм направила снимките, защото те са безброй, те са навсякъде, където и да се обърнете. Повярвайте ми, нито един кош не е сниман повторно. Всички тези, са на абсолютно различни места.“ – добавя тя.

„Целият град ще прочете тези редове и ще ме подкрепи, ще ме похвалят, ще ми кажат „Браво”, но това няма да ме зарадва толкова, колкото когато се събудя някоя сутрин, да видя града ни чист.“- споделя Ани.

Тя разказва, че преди да напише това открито писмо и сигнализирала на няколко пъти в Общината. Дежурният служител, към който се е обръщала, винаги е бил любезен и отзивчив и благодарение на неговото съдействие се е реагирало в определени моменти в нейния квартал. „Но нужно ли е всеки път да се обаждаме за неща, които ВИЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА СВЪРШИТЕ?“ – пита тя.

Оставам с вяра и надежда, че поне малко обичате града, който управлявате, и поне малко уважавате хората, които си плащат данъците.“ – завършва Ани Костадинова.

Не знам дали тези, които управляват града, го обичат малко или много, и дали уважават хората, които си плащат данъците. Но знам, че си затварят очите за немарливото изпълнение на задълженията на почистващата фирма „Титан“ (прекръстена на „Клинър“). В противен случай отдавна да бяха прекратили 15-годишния с достатъчно индикатори за корупция договор, сключен през 2006 г., за неизпълнение на условията за качество, описани в чл. 20, ал. 6 от договора:

  • Поддържането, почистването и изхвърлянето на съдовете за ТБО (твърди битови отпадъци – б. а.) се извършва по начин, които не уврежда и не загрозява селищната среда;
  • Поддържането, почистването и изхвърлянето на съдовете за ТБО се извършва по начин, които предотвратява разнасянето на отпадъци при вятър, от животни, при транспортиране и др.
  • Използваните съдове за ТБО се поддържат в изправност и в добър естетически вид.
  • Ежедневно се почистват местата около обслужените през деня съдове за ТБО.
  • Изпълнителят организира работата си така, че в края на работния ден не се допуска да има препълнени съдове за ТБО и да са обслужени всички улици, включени в маршрутния график за деня;
  • Периодично се измиват и дезинфекцират всички съдове за ТБО.

Зарко Маринов

Следват снимки на Ани Костадинова

 

     

 

 

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close