Advertisement
НОВИНИКУЛТУРА

Смолянчанин подреди уникална изложба „Мостът на глаголицата“

Изложба „Мостът на глаголицата” ще бъде открита на 11 май, четвъртък, от 11,30 часа на надлеза до местната администрация, съобщи пресцентърът на Община Смолян.

Експозицията вече е подредена и може да се види от смолянчани и гостите на града. Изложбените табла са дело на Любомир Станишев, който в деня на откриването ще напише на всеки, който желае, името му на глаголица.

Основната идея на изложбата е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство. Акцентира се върху красотата и уникалността на писмеността, оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, всяка буква има свое разпознаваемо име, защото звуковете се чуват, а буквите се назовават, пояснява Станишев.

В графичната система на глаголицата са залегнали три елемента със символно значение: кръст (символ на спасението), кръг (символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край) и триъгълник (символ на Светата Троица). Така всяка буква от глаголицата освен че е невероятно красива като графика тя представлява и един неповторим, невидим духовен айсберг.

Най-старата глаголица се характеризира със заоблената форма на буквите. Наречена е българска, тъй като повечето паметници с подобна графика произхождат от българските земи.

Първоначалната глаголица е реконструирана по запазени паметници, един от който е „Азбучната молитва” на архиепископ Константин Преславски. ”Тя е стихотворна възхвала във формата на акростих, като началните букви на всеки стих, прочетени отгоре надолу, образуват първата славянска азбука – глаголицата. Текстът на „Азбучната молитва” е представен както на старобългарски език така и на съвременен български език, за да бъде разбрано съдържанието на текста, обяснява Станишев.
Изложбата е наречена „Мостът на глаголицата”, защото чрез нея евангелските истини стигат до народната душа и до всяко българско сърце. Азбуката и славянската писменост се оказват онзи чуден мост към нашето бъдеще. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало ще има и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза още авторът на експозицията.

Чрез тази изложба отдаваме заслужена почит към делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, а също така тя представлява и един поздрав към родните ни дейци на културата, учители и ученици, и на всички, които влагат частица от себе си в този своеобразен духовен мост на българщината.
Тя е посветена е на Деня на Европа и 24 май.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!