Темида

Смолянчанин осъди ЕВН за жици над къщата му

Шест години размотавали човека докато ги обезопасят, за да си смени керемидите

Смолянчанинът Атанас Рупецов осъди за бездействие „Електроразпределение ЮГ“. Монополистът ще трябва да плати 6 759,50 лева имуществени вреди, 3 000 лева неимуществени вреди и разноските по делото. Решението е на Окръжния съд в областния град и бе постановено на 6 август.

54-годишният Атанас успя с адвоката си Иван Гавазов да спечелят делото срещу ЕВН, чиито кабели от електропреносната мрежа минавали на 50 сантиметра от покрива на къщата на ул. „Шина Андреева“ в кв. Долно Райково. Историята на мъжа започва през 2011 г., когато керемидите прокапват. Атанас прави ремонт на половината, но другата част остава повредена заради невъзможността да се извършва някаква дейност. Оголените кабели били опасно надвиснали над покрива и застрашавали всеки, който се качи там, да бъде изпепелен.

Заради близкото разстояние на оголените проводници смолянчанинът не смеел да започне ремонта на покрива

Заради невъзможността да си подмени керемидите на покрива мъжът решава да подаде молба в Енергото, но години наред никой не обръща внимание на проблема му. През зимните месеци от тежестта на падналия сняг жиците провисват и се допират до керемидите. Съседите неведнъж са виждали прехвърчане на искри от покрива. Едва след завеждане на делото през миналата година ЕВН предприема мерки – изолират проводниците и ги вдигат на метър височина.

През зимата жиците се опират в покрива на дома на Атанас Рупецов

Вещото лице по назначената експертиза посочва, че покривът е четирискатен, като на половината от него е извършен ремонт, а на останалата част – не, заради наличието на преминаващ близко до покрива ел. кабел. На втория етаж има три стаи, кухня, салон и тераса. Установено е загниване на част от носещата дървена конструкция – на греди и ребра, на покривна дървена обшивка, на дъсчена обшивка на стрехата на покрива и челната дъска, паднал комин, частично паднала и обрушена външна мазилка на едната фасада, както и петна от влага по фасадата. Вътре в сградата в две от стаите, в едната от които има дърворезба по тавана, и в салона, попадащи под неремонтираната част от покрива, има влажни петна, частично по таваните и по стени, като в едната стая има комин, по който също има влажни почернели петна.

Влагата по една от стените на къщата и близко преминаващите ел. кабели

Съсед на Атанас казва в съда, че по никакъв начин не можело да се мине под висящите на около 50 см. от покрива на къщата кабели. От другата страна на къщата, където има желязна тераса, почти винаги жиците опират на ламарината. Заради течовете и прогизналия етаж не го посещавали и двете му деца, защото няма къде да отседнат, стаите капят, стената се е отдръпнала и има опасност да падне. Комшийка-пенсионерка, която дълги години е работила в ЕВН, също разказва, че лично тя е завела една от жалбите през 2015 г. в системата на ЕВН в Пловдив, но едва през 2017 г. служители на дружеството са изолирали проводниците.

Атанас Рупецов претърпял и множество душевни страдания. Заради наводнения втори етаж и малкото пространство, в което живее, той не може да приема децата си, не може и гости да покани, защото няма къде да ги посрещне. „Изпитвах страх някой външен човек да не бъде поразен от електричество, ако се добере някъде. От ЕВН ми казаха, че нямало опасност, но като знаеш, че ток има навсякъде, как да не се притесняваш“, споделя Атанас Рупецов.

Мъжът вече е започнал процедурата по образуване на изпълнително дело срещу ЕВН, за да може да си получи присъдените от съда средства.
Решението на съда подлежи на обжалване пред ВКС само в частта за имуществените вреди, като в останалата част за неимуществените вреди то е окончателно.

Атанас Рупецов: Никой не вярваше, че ще осъдя монополиста

Г-н Рупецов, спечелихте трудно дело срещу ЕВН, очаквахте ли да излезете победител?
Повярвах в съдебната система. Делото в Окръжния съд гледаха три жени, които проявиха човешко разбиране и присъдиха не само за имуществените, но и неимуществените вреди, които ми бяха отказани от Районния съд. Решението е много вярно и точно. С една дума аз на гърба си усетих пълно бездействие и бездушие на ЕВН.

Кога започнахте да настоявате да приведат кабелите на нормално разстояние от покрива?
Тази къща ми е завещана от дядо ми. Тя е в родопски стил и аз я реставрирам в автентичен вид. Направих половината къща и половината покрив. Другата част е „чит“ – плетен дувар със слама и камък. Искам да си го запазя в този вид. През 2011 г., обаче усетих, че дъските са тръгнали да гният, което говореше, че се е появила капка на керемидите. Спрях ремонта, защото първо трябва да се оправи покрива. В тази част обаче човек не може да се изправи, за да ремонтира. Електрическите кабели минават само на 50 см. от керемидите, в последствие разбрах, че по изисквания те трябва да са на 1-1,20 м. Започнах с една летва отдолу да нагласям керемидите. Комшията, когато ме видя ми вика да спра, защото можело да се образува волтова дъга. Зимата е още по-страшно. От снега жиците допират покрива, изкачат искри и къщата става много опасна. Не знаеш от къде ще те удари ток. Една зима от снега се скъса захранващият кабел. Веднага пристигна групата да го сменя. Единият от служителите беше се качил на терасата, която е желязна. Опря фазомера и той отчете. По улука беше същото. Той обаче вика: „Това не може да бъде, сигурно е някакъв остатъчен ток, който не е опасен“. Първото писмо изпратих през 2012 г. Дойдоха, направиха оглед и ми казаха, че до 20 дни ще оправят всичко. Аз чакам, минава се месец, два, три, от тях няма никаква следа. Отидох в офиса на ЕВН, извадиха ми жалбата за смяната на проводника с изолиран, и ми казаха, че го имат предвид, в компютъра е и шефът им казал, че ще стане. Продължавам да чакам. Дойде есента, за щастие не беше прокапало още. През следващата година пролетта пак отидох да им напомня. Докато ги чаках започнах да правя другите две стени, а от служители на ЕВН няма никаква следа. Накрая пак им напомних и дойдоха. Мериха и казаха, че до 20 дни ще го оправят. Освободих стаите от багажа с идеята поне вътре да започна с ремонта, но започна да тече много от покрива. Таваните започнаха да се оцветяват в кафяво, коминът се изду от влагата. Мина 2013 и 2014 г. Моя съседка, която работи в ЕВН ми даде съвет да изпратя писмо до централата в Пловдив. Отговориха ми, че при огледа на място е констатирана необходимост от ремонт на мрежа ниско напрежение, предприетите мерки са планирани да бъдат извършени в срок до края на настоящата 2015 г.

И направиха ли тези планирани дейности?
И този отговор на ЕВН остана без никакви последствия. А иначе редовно си плащам тока, взимат ми парите, а ако не го платя, ме изключват. Така мина и 2016 г. и реших да действам. Заведох делото през месец май 2017 г. Никой не вярваше, че ще осъдя монополиста. Дори и адвокат Гавазов бе скептичен. Съдията не повярва на частната експертиза на вещото лице Денка Стоева и назначиха съдебна. Това за мен са много разходи. Взимах на заем, за да може да се води делото.

По време на съдебните заседания от ЕВН дадоха ли някакво обяснение?
Само в едно заседание бяха. Но ако знаете само какво бяха написали във възивната жалба до Окръжния съд. Ще ви прочета дословно: „Поведението му не отговаря на обичайното поведение на 50-годишен възрастен човек. Твърдим, че ищецът не е положил елементарна грижа на добър стопанин, за да предотврати настъпването на щетите. Недопустимо е да остави дома си да изгние поради дупка в покрива“. Как да обезопася тази дупка под кабелите. Бил съм нехаен и лош стопанин. И това го казват хора, които никога не са идвали в къщи.

Сега, когато са изолирани кабелите, ще можете ли да извършвате ремонтни дейности?
Да, ще мога и няма да се притеснявам да не ме хване ток. Трябваше дело да образувам, за да тръгнат да си оправят нещата. За тях явно това е бил много дребен случая, а накрая ме изкараха лош стопанин. Казаха, че са ми били предлагали да им платя от по 150 лева за два часа, за да изключат тока и аз през това време да правя ремонт на покрива. Такова нещо обаче не помня, пък и да е било така, нямаше да се съглася.
Сега сте задействали процедурата по издаване на изпълнителен лист, какво предстои?
Ще чакам да ми платят присъденото. И тези пари всичките ще отидат за ремонт на покрива, защото щетите не са за 7 000 лева, а много повече.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close