НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Смолянчани затварят пътя за Мадан заради разкопана по водния цикъл от месеци улица

Пътят бил пропуснат в проекта за асфалтиране

 

Живеещи на ул. „Мургавец” в смолянския квартал Устово се заканиха, че ако до понеделник не започнат дейности по асфалтиране на разкопания им път, ще излязат на гражданско неподчинение.

Вече осем месеца хората дишат прахоляк, трошат си автомобилите и трудно се придвижват до домовете си. През пролетта на т.г. фирма „Арт Строй“ е започнала подмяна на канализационната мрежа. Работниците разкопали асфалта в долната част и бетона в горната. След това запълнили изкопа и си тръгнали. Две седмици по-късно пристигнали работници на фирма „Крис МТ“, които започнали ново разкопаване за подмяна на водопроводната мрежа. И те запълнили изкопите с чакъл, филц и ситен прах и си тръгнали. От тогава до сега хората са принудени да дишат прахоляк, а при валежи се образуват огромни ями и дерета от дъждовна вода, които сами запълват, за да може да се придвижват.

„Тази улица е разкопана от началото на април. От тогава при всеки дъжд чакълът слиза на главния път. Не можем да си влезем в домовете. Тук живеят стари хора, а ул. „Мургавец“ сме я правили ние на доброволни начала – полагали сме асфалт и бетон. Всяка година събираме пари, за да я поддържаме. Разкопаха я и до сега никой не предприема мерки”, ядосва се Силвия Енчева.

„Идваха тук, за да затворят огромните дупки. Попитах ги каква ви е сметката да идвате само да ни замажат очите и да си тръгнат. Отговориха ни, че ги пращали от фирмата, и че все още се чудели как ще им излезе по-евтино да ни асфалтират пътя. Това е срам и позор. Забравени сме от всички”, допълва и Фехрие Муткова.

„Безобразие е тази улица. Всичко носим на гръб нагоре. Такситата отказват да се качат, камионите също”, споделя Венелин Огнянов.

„За да вземат някакви пари по водния цикъл, съсипаха ни пътя. Ние сме си правили всичко за пътя. От април до сега, завали ли дъжд – целият квартал излиза да събира с лопати камъните”, разказва Веселин Дилов.

„Цяло лято прахът се вдига, влиза през прозорците, а като завали водата влиза в къщите ни. На племенника холът му се напълни с вода”, негодува и Костадин Килявков

Оказа се, че ул.“ Мургавец“ не е включена в списъка на улиците, на които трябва да се възстанови асфалтовата настилка. На въпрос на „Отзвук“  ръководителят на проекта Николай Сираков, който пристигна да се срещне с протестиращите заяви, че „по някаква причина улицата е изпусната в проекта в частта за възстановяване на настилката”.  „Подали сме документи в Управляващия орган от други улици, където има излишен асфалт, да го прехвърлим тук, за да асфалтираме улицата. Очакваме техният отговор”, каза Сираков.

Хората са подали две жалби – до Община Смолян, и до областния управител. От кмета Николай Мелемов няма никакъв отговор, а областният управител Стефан Сабрутев е уведомил гражданите, че е изискал от изпълнителя до една седмица да бъде представен доклад и план за конкретни действия за довършване на улицата.

„До понеделник,  ако не се предприемат мерки за асфалтиране, излизаме на гражданско неподчинение и затваряме ул. „Васил Райдовски“, която е основен път за Мадан”, заявиха хората. Въпреки заканата Николай Сираков остана непреклонен: „Докато управляващият орган не ни разреши да асфалтираме, ние не можем да направим това”.

 

 

 

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Защо в началото на проекта улиците съществуват,а на края по някакви причини са изпуснати в частта за възстановяване?В същото положение се намира и ул.“Вела Благоева“,изключително стръмна и опасна след поройни дъждове,които смъкват чакъла и образуват огромни вдлъбнати канали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close