Местна власт

Смолянчани, чакащи 30 години асфалт, искат да кръстят улицата им “Бойко Борисов”

„Пътят не е супер, но догодина ще стане. 30 години сте чакали, ще изтърпите още половин година” – обещал им кметът Мелемов преди изборите през 2015 г.

Ръждясалият железен парапет е единствената придобивка на ул. „Проф. Асен Василев“ от предизборното обещание на кмета Николай Мелемов през 20015 г.

„Вижте тази ръждясала ограда. След последното предизборно обещание само това направиха“. С тези думи ни посрещнаха на ул. „Проф. Асен Василев“ в Смолян и показаха поставения железен парапет в началото на пътя към къщите им. Живущите там се бяха събрали, за да изразят за пореден път своето недоволство. „Търпението ни се изчерпа. Омръзна ни да чакаме. Години наред преди избори идват тук, гледат, обещават, а когато спечелят, бързо ни забравят“, ядосваха се хората. Те заплашиха, че ако до 15 септември т. г. няма предприети действия, те ще откажат да пуснат децата си на тържествата за първия учебен ден.

На следващата сесия живущите ще внесат предложение до Общинския съвет улицата им да бъде прекръстена на „Бойко Борисов“, с надеждата някой да им обърне внимание.

Единственото място, където могат да си играят децата на ул. „Проф. Асен Василев“, е прашната улица. За тях няма и детска площадка.

Хората много добре си спомнят как два месеца преди местния вот през 2015 г. кметът Николай Мелемов – кандидат за втори мандат, заместникът му Марин Захариев, председателят на Общинския съвет Филип Топов и общински служители със съчувствие приели проблема им. „Пътят не е супер, но догодина ще стане. 30 години сте чакали, ще изтърпите още половин година. Няма как да асфалтираме, а догодина тракторите да го изкопаят, след като започне работата по водния цикъл. През пролетта ще започне работа по проекта за воден цикъл на Смолян. И след като приключи, ще бъде положен асфалт на улицата“, са думите на Мелемов. Две години по-късно улица „Проф. Асен Василев“ е в същия си вид. И живеещите продължават да дишат прах и да газят в кал и локви.

Улица „Проф. Асен Василев“стана известна и с това, че на нея има два стълба, сложени на средата на пътя. И още са си там.

Улицата представлява черен път. Никога не е била асфалтирана, но обещания хората са получавали десетилетия наред. Преди две седмици те изпратиха поредното си протестно писмо до осем институции. Отговор получили само от една – от приемната на премиера, с формално обяснение, че ще препратят материалите в общината.

„Нашата улица е гъсто населена и неблагоустроена – няма асфалт, кошове за боклук, никакво държавно присъствие, освен когато се налага да се плащат данъци и такса смет. Повече от 20 години ние сме лъгани, че ще се обърне внимание. Но само преди избори – кметски, парламентарни, президентски. Един кандидат не дойде при нас без да обещае, че ще асфалтира улицата ни. И се асфалтираха – но техните. Нямали сме кмет без да си асфалтира своята улица, а нашата да чака. За нея пари няма. През последните 7 години настоящият ни кмет също обещава – преди първия мандат и до края му – нищо. Преди втория мандат дори се ангажира със срокове – пак нищо. Помним какво ни каза – напролет започваме, ама не уточни коя пролет“, с ирония допълват живеещите там.

Тези деца може и да не отидат на тържествата послучай първия учебен ден, защото на родителите им е писнало да ги лъжат, че ще асфалтират улицата им.

При последната среща на част от жителите на улицата с управителя на ВиК Смолян Мариан Николов били уведомени, че най-рано през месец март 2018 г. евентуално може да се започне процедура по възлагане на търг за изпълнение на воден цикъл и то ако някоя фирма след това не обжалва. А наскоро даже разбрали при посещение при него, че за част от улицата няма изготвен проект. „Увещават ни, че има отпуснати 50 млн. лева за благоустрояване и ул. „Проф. Асен Василев“ е включена, но въпреки това нищо не се предприема и прави“, казват живущите в района над Икономическия техникум. Те се чудят защо всички са се хванали като удавници за сламка с този воден цикъл. „Това за нас е само оправдание. Не влиза ли в задълженията на ВиК подмяна на тръбите. Не сме кой знае колко голяма улица. Защо трябва да чакаме някакви пари от Европа, които може и да не дойдат“, коментират още смолянчани.

Горната част на улица „Проф. Асен Василeв“ прилича повече на козя пътека.

Хората, които се бяха събрали на улицата, не спираха да говорят за проблемите си и за това, че са отритнати от общината, макар и да се водят жители на Смолян. „Погледнете тази козя пътечка. Тя е единствената пешеходна връзка с долната улица. Пътеката е змиярник и през лятото дори по нея трудно се слиза“, обясняват още хората. Проблемите им са много, но всички те са свързани с едно – асфалт на улицата им. Никой в района не смее да оправи подходите пред къщите и дворовете заради обещаните ремонти.“ Децата ни са постоянно с кашлици и алергии, има и астматици. Целият прах влиза в къщите ни и го дишаме. Плащаме си съвестно данъците, дори и за сметосъбиране и снегопочистване, макар на улицата ни да няма нито един контейнер за смет, а през зимата не се чисти снегът. Водата не става нито за пиене, нито за готвене, нито за пране, защото ни сложиха стари железни тръби“, казват още недоволните жители на Смолян.

В подкрепа на живущите на ул. „Проф. Асен Василев“ се обявили и таксиметровите шофьори, които ежедневно трошат колите си в дупките на черния път.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close