НОВИНИ

Смолян ще преработва бюджета си след писмото на министър Горанов

Проектът за бюджет на община Смолян ще бъде преработен заради писмото на финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви вчера по време на общественото обсъждане зам.-кметът по финансите Венера Аръчкова.

Както „Отзвук“ съобщи вчера, министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил писмо на кмета на Смолян Николай Мелемов, с което го уведомява, че от 1 януари 2018 г. Министерството на финансите ще започне прихващане на невърнатия безлихвен заем в размер на 4 милиона лева. До края на годината ще бъдат прихванати почти 3 млн. лева, а останалият милион ще бъде удържан от бюджета на общината през 2019 г., обяснява министър Горанов.

Целия списък с капиталови разходи, финансирани от централния бюджет, е за 1 785 000 лева. В него е предвидено целево финансиране за ул. „Маестро Атанасов” в Смолян за 412 хил. лева, ул. „Проф. Асен Василев” – 300 000 лв., ул. „Владимир Заимов” – 178 000 лв. и ул. „Христо Смирненски” – 270 хил. лв., както и станалият вече „исторически” път за село Сивино – 325 000 лева, за пътя Виево – мах. Терзийска – 200 000 лв. и за пътя Стикъл – мах. Бърцето 100 300 лева.

Аръчкова заяви още, че от списъка се премахват обекти за почти 4 милиона лева, предвидени за изграждане със собствени бюджетни средства. Този списък обаче е кух, тъй като въпросните 4 милиона няма да ги има като приходи. През последните 3 години кметът на община Смолян залага ежегодно в бюджета 9-10 милиона приходи от продажби на имоти, а в края отчита едва по 200-300 хиляди лева.

Днес стана ясно, че съветниците от ГЕРБ ще искат извънредна сесия, на която да се направи трети опит да бъде убедено мнозинството да се поиска нов заем от Министерство на финансите, с който да бъде погасен просроченият 4-милионен безлихвен кредит.

На общественото обсъждане като представител на вносителя бе единствено зам.-кметът Венера Аръчкова. Отсъстваха и Мелемов, и другите зам.-кметове. Бившият председател на ОбС Филип Топов обвини Аръчкова, че е „проспала“ 5 месеца след напомнителното писмо на министър Горанов от м. юни м. г. и не приема нейните обвинения, че виновници за тежкото финансово положение са общинските съветници. Съветници от ГЕРБ пък нарекоха Топов лъжец.

Още за скандалите по време на общественото обсъждане – в печатното издание в понеделник.

Advertisement
Back to top button
Close
Close