НОВИНИ

Смолян потъна в боклуци, Общината нехае (снимки и видео)

Кошовете за битови отпадъци в центъра на град Смолян са препълнени, около тях се носи зловоние, а бездомни котки и кучета ровят в тях.  Това установи екип на „Отзвук“ при обиколка днес на обяд от ул. „Беклийца“ през ул. „Грудьо войвода“, ул. „Евридика“, ул. „Дичо Петров“, ул. „Перелик“, ул. „Хан Аспарух“ до бул. „България“. Многобройни бяха и сигнали за препълнени кошове и непочистени райони и постовете със снимки в социалните мрежи.

В Смолян можеш да се скриеш от жегите, но не и от ужасната миризма на препълнените кошове за отпадъци.

Това кратко видео е от днес – 26.08.2019, по обяд.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Понеделник, 26 август 2019 г.

„Имахме повреда на един от сметосъбиращите автомобили, до вечерта всички контейнери ще бъдат изпразнени. Ако се наложи, ще чистим и през нощта.“ – каза пред „Отзвук“ шефът на „Клинър“ ООД в Смолян Манол Ружинов.

В чл. 20 от договора за сметосъбиране и сметоизвозване между Община Смолян и „Титан-Клинър“ ООД, подписан на 30.08.2006 г., има заложени критерии за качество като:

 • Поддържането, почистването и изхвърлянето на съдовете за ТБО (твърди битови отпадъци – б. а.) се  извършва по начин, който не уврежда и не загрозява селищната среда, и  който предотвратява разнасянето на отпадъци при вятър, от животни, при транспортиране и др.
 • Използваните съдове за ТБО се поддържат в изправност и в добър
  естетически вид.
  Изпълнителят осигурява системна поддръжка на същите, а когато е необходимо, ги привежда в изправност;
 • Ежедневно се почистват местата около обслужените през деня съдове за
  ТБО.
 • Изпълнителят организира работата си така, че в края на работния ден не
  се допуска да има препълнени съдове
  за ТБО и да са обслужени всички улици,
  включени в маршрутния график за деня;

В чл. 7, ал. 2 на същия договор е дадено право на възложителя, т.е. Община Смолян, във всеки момент да контролира изпълнението на договора чрез свои специалисти. При тези проверки се съставят моментни протоколи. Ако се установи, че до 10 контейнера не са извозени по график, санкцията е 30%, ако има до 10 непочистени места около съдовете – още 30%, ако 10 съда са с лош външен вид – нови 30%, ако в Общината са постъпили 5 основателни сигнала на граждани – още 30%.

Само по тези снимки Общината би следвало да глоби „Клинър“ ООД с цялото им възнаграждение за месец. Но тя е дезертирала от задължението си и не само че не извършва проверки за това как се извършва сметосъбирането, и то тук в центъра на Смолян, а не в Арда, Мугла и Кутела, но ежемесечно се попълват документи с невярно съдържание, в което качеството на сметосъбирането се описва като отлично, контейнерите – в изправност и добър естетечески вид. И плаща от нашите данъци милиони на трима бизнесмени от Хасково за работа, която тяхната фирма „Клинър“ ООД не е извършила.

Снимки от 30-минутна разходка в центъра на Смолян

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close