Новини

Смолян отбеляза тържествено 141 години от Освобождението

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 141 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.

Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.

В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути” поведе литийното шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. Те поздравиха с националния празник жителите на Смолян. Прозвучаха родолюбиви песни, стихове и изпълнение на гайда. Родопските хайдути стреляха с пушки и гръмнаха с черешовото топче, както предците ни преди 141 години.

Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян. В тържеството участва и Общинският Духов оркестър.

„3-ти март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, секретарят Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници и общественици.

Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави от читалище „Кирил Маджаров” в кв.Устово.

Back to top button
Close
Close