ОБЩЕСТВО

Смолян отбеляза 3-ти март с молебен, шествие и почетен караул (видео)

Днес Смолян тържествено отбеляза 3-ти март – 142 години от Освобождението на България. Честването на националния празник започна с благодарствен молебен в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник архимандрит Висарион. Заедно с него бяха председателят на храма отец  Васил Маджаров и иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ – секретар на Архиерейското наместничество.

Богослужението   почетоха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, началникът на Регионалното управление по образованието Мария Семерджиева,  командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общинските съветници Стефан Сабрутев,  Иван Френкев и други общественици, също и членове на Сдружение „Родопски хайдути“.

След молебена по традиция воеводите от сдружение „Родопски хайдути” поведоха литийното шествие до пл. „Възраждане”. Начело на шествието бе пушката на легендарния Капитан Петко войвода, която се съхранява в РИМ „Стою Шишков” в Смолян.

Военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян отдадоха почест на загиналите за свободата на България.

Стотици родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

„Днес е ден на преклонение и вдъхновение. Тук, в Устово, нашите деди най-напред са посрещнали руските воини-освободители. На пазара в Устово родопчани целуват ръцете на русите, плачат и се радват. В тези съдбовни за България дни, сред имената на българските опълченци, участвали в битките на Руско-турската война, са и родопчаните от Смолянско – Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Боботанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково“, припомни историята кметът на Смолян Николай Мелемов.

„3-ти март е преломна дата в славната ни история. България отново е възстановена на картата на Европа като свободна и независима страна. Но 3-ти март е и ден на разочарование, заради несправедливостта на Санстефанския мирен договор“, отбеляза областният управител Недялко Славов.

Тържеството продължи с празничен концерт на малчуганите от детска градина „Радост“, самодейни състави към НЧ „Кирил Маджаров – 1866“, фолклорна група „С песни на България“, школа по народно пеене „Китка виена“, фолклорна формация „Звъника“, детски танцов състав „Родопска китка“ .

Последвай ни и в нашия канал в Youtube, където те очакват над 100 видеоклипа – новини, репортажи и видеозаписи от събития! Абонирай се и ще получиш известие, когато излъчваме на живо!
Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close