ОБЩЕСТВО

Смолян отбеляза 3 март с молебен, литийно шествие и почетен караул

С благодарствен молебен за „руските освободители“ в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник архимандрит Висарион започнаха проявитепо случай Освобождението и националния празник 3 март. В този храм руските войски, предвождани от ген. Черевин, са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. След службата тръгна литийно шествие от храма към пл. „Възраждане”.  В него се включиха родопските хайдути, облечени в народни носии.

А най отпред бе гайдарят бай Стою Чонкаров, който носеше пушката на легендарния Капитан Петко войвода. На площада застана почетен караул в памет на загиналите за свободата на България на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Слово за Освобождението прочете кметът на Смолян Николай Мелемов. „На 3 март се събираме на този площад, защото най-напред в Устово нашите деди посрещат руските освободители с нечувана радост.“ – каза кметът. Той припомни имената на неколцината родопчани от Смолянско, участвали в Руско-турската война: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев–Комитата и Никола Данков от Райково.

Представители на държавни и общински иституции, партии, читалища и организации поднесоха венци и цветя. Тържеството продължи с концерт на ансамбъл „Родопа”.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close