Анализи

Смолян няма да издържи още 4 години с кмет като Мелемов

В петък сутринта Смолян бе залят с анонимни листовки със снимки на четирима души: Кирил Асенов – бизнесмен, собственик на „Арексим инженеринг“, Кирил Хаджихристев – общински съветник от Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) и председател на групата, Филип Топов – независим общински съветник, изключен от ГЕРБ, и Дора Янкова – бивш кмет на Смолян и депутат от БСП. От едната страна на листовката на бял фон с червени и черни букви е изписана абревиатурата КРОС като „Коалиция за Разбиване на Община Смолян“ а под него апелът „Бог да пази Смолян!“ От другата страна на черен фон с червени букви с главни букви е текстът „Опасни за себе си и обществото и най-вече за община Смолян“. По надолу четиримата, наречени „шепа самозабравили се неудачници“, са посочени за главни виновници за това, че „спряха проекта за смяна на горивната база на стойност 9,6 млн. лв., които бяха отхвърлени с лека ръка и така лишиха 4000 домакинства от БЕЗВЪЗМЕЗДНО получаване на нови отоплителни уреди – съвременни и ефективни котли на пелети и нови климатици“.  Анонимните автори определят това като „цинизъм, граничещ с геноцид“.

И въпреки че са положили усилия да не бъдат хванати и уличени в престъпната си дейност, авторите на тази листовка казват достатъчно – и за себе си, и за кмета Николай Мелемов. Издават, че два месеца преди изборите кметът на Смолян и обкръжението му губят почва под краката си, обзети са от малодушие и паника и са готови на всякакви позорни действия, за да останат на власт. Това личи от няколко факта.

Факт № 1: Листовката не е дело на сам човек, или на двама-трима самодейци, а на екип от хора със сериозни финансови и организационни ресурси. Листовката не е отпечатана на принтер, а е поръчана в печатница, вероятно извън Смолян

Факт № 2: Тезата „спряха проекта“ е на кмета Мелемов. Тя бе изречена веднага след заседанието на Общинския съвет на 15 август с публикация в личния профил на кмета на Смолян във Фейсбук: “Уважаеми съграждани, много ми е неприятно да ви съобщя, че опозицията в ОбС – БСП, КРОС и Филип Топов, днес спря три проекта от съществена важност за община Смолян и гражданите й: – за подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез който предстои да се сменят печките на дърва с екологично чисто отопление, финансиран от ОПОС; – за обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум в гр. Смолян, финансиран от ОПРР; – за създаване на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян, финансиран от ОПРР“ – написа кметът. Тезата му бе доразвита от общинския съветник от ГЕРБ Анита Чолакова в нейния сайт plamak.bg в статия със заглавие: „Опозицията в Смолян стопира проекти за 12.6 млн. лв.“

Факт № 3: Общинският съвет не е обсъждал стартиране или спиране на проекта , а дали да разреши на кмета Николай Мелемов да получи авансово преди изборите 10% от сумата, или 960 хиляди лева, за „проучване на нагласите на населението“ и за разяснителна кампания „относно вредното влияние на качеството на атмосферния въздух“, както пише в докладната му записка. И да обезпечи аванса със запис на заповед, която да не може да се оспорва.

Факт № 4: За обезпечаването на аванса от 960 хиляди лева със „запис на заповед“ гласуваха само 6 общински съветници. Четирима от ГЕРБ – Ангел Безергянов, Анита Чолакова, Данчо Киряков и Димитър Николов, един от КРОС – Валентин Кюлхански, и Стоян Иванов от Коалицията за екологично развитие. Отсъстваха 10 съветници от управляващото мнозинство, в това число шестима от ГЕРБ  – Екатерина Гаджева, Ивайло Халваджиев, Мариана Сивкова, Мария Семерджиева, Петър Мирчев и Славка Каменова, двамата от ДПС – Салих Аршински и Милен Журналов, както и двамата земеделци – Костадин Василев и Юлия Кисьова.

Факт № 5: Договорът за изпълнение на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух“ бе подписан на 1 юли 2019 г. между кмета на Смолян Николай Мелемов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Срокът за изпълнение е 58 месеца, или до началото на 2024 година. Което означава, че гражданите на Смолян ще почакат още 3-4 години за безплатни „котли на пелети и нови климатици.“ А проектът ще се изпълнява от следващия кмет и следващия общински съвет и ще бъде финализиран от по-следващите.

Факт № 6: Шест дни след като обяви проекта за спрян, на 21 август кметът на Смолян обяви два конкурса – за „Специалист по качеството на атмосферния въздух“ и „Специалист ОВК“.

Факт № 7:  Николай Мелемов бе номиниран за кандидат на ГЕРБ за кмет на Смолян на 8 август на режисирано събрание с 56 души – без дискусия, с пълно единодушие, от гледащи в земята членове на партията. При отсъствието на мнозинството членове на ГЕРБ и в разрез с препоръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – да се канят външни хора, от които да чуят дали не са се самозабравили и дали не са станали номенклатура.

Фактите могат да бъдат коментирани от много ъгли. Но основният извод, според мен, е, че ние сме дали управлението на Смолян в ръцете на хора, за които властта е всичко, а истината е без значение. И както изглежда, са готови да я бранят до последно с позволени и непозволени средства. Обратното броене започна. Тази есен битката ще бъде за оцеляването на Смолян. Защото градът няма да издържи още 4 години с кмет като Мелемов. Тъй като с него ще управлява арогантната посредственост, която не се свени да омаскари всеки, който застане на пътя й.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close