ГОРЕЩА ТЕМА

Смолян е първенец по коронавирус днес, в болницата вече са 15 души

Новото огнище на COVID-19 в Смолян е бившият завод на "Костал", сега  "Хроновски".

С 21 положителни проби днес Смолян е на първо място по доказано заразени с коронавирус сред областите. С изключение на столицата. Това показаха данните на Единния информационен портал. Общо 128 души са новите заразени. Следват Кюстендил с 14 и Сливен с 8. Шест души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на МБАЛ – Смолян в добро общо състояние, съобщи РЗИ. С доказана коронавирусна инфекция е и пациент на Центъра за психично здраве в Устово от Доспат. С днешните 6 заразени настанените в инфекциозното отделение на областната болница стават 15, а свободните легла в отделението вече са само пет. Други 6 болни са настанени в девинската болница, а двама в МБАЛ – Гоце Делчев.

14 от положителните проби са в община Смолян, в Девин има един нов случай, а в Мадан и Доспат са по трима, уточниха от РЗИ.

„Притеснителното за Смолян е, че излизат положителни проби от големи производствени предприятия. Това само по себе си е обезпокоително, тъй като предполага, че при занижени противоепидемични мерки заразата може и да обхване по-широк кръг от хора от тези, които работят заедно. Два от случаите в Мадан са свързани със смолянско предприятие, В момента там са екипите на РЗИ. В Доспат двата случая са нови.“ – каза областният управител Недялко Славов. Той не уточни за кое „смолянско предприятие“ става въпрос

„На този етап леглата стигат. Капацитетът на инфекциозното отделение е 13 легла с възможност за още 7. При нужда имаме опция и за настаняване на болни в отделението по пулмология. На този етап се оправяме“ – каза управителят на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев.

„Отзвук“ потърси за повече информация и директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, която не отговори на обаждането. По неофициална информация новото огнище на COVID-19 в Смолян е бившият завод на „Костал“, сега  „Хроновски“.

Advertisement

8 КОМЕНТАРА

 1. Работата в завода на ,,Хроновски” е на поточни линии и всички са наясно че работниците нямат възможност да спазват дистанция от два метра, тъй като самите машини на линията са разположени са една до друга….
  Затворете завода за месец и ЗАПАЗЕТЕ ЖИВОТА НА РАБОТНИЦИТЕ!

  1. Говорите пълни глупости, всички мерки се спазват, на хората са раздадени предпазни средства и на всякъде има дезинфектанти. Всеки сам носи отговорност за себе си, вие ако сте работеща там и ви е страх може да не ходите на работа, но да затворят целия завод заради вирус, който така или иначе всеки трябва и ще прекара е несериозно.

 2. Защо от завода мълчат за причините за смъртта на двамата работници в завода? Един работник и една от чистачките на завода… Или отново причината е придружаващото заболяване?…

 3. Г-жа Радослава Вълчанова-Кисимова-човешки ресурси в завода ,,Хроновски” и още повече и общински съветник в община Смолян НЕ Е ЛИ ЗАПОЗНАТА с противоепидемичните мерки и изискванията за социална дистанция и условията за безопасна работа в завода?
  Как може изобщо да не са наясно на колко сантимента един друг трябва да работят монтажниците в ,,Хроновски”? Или са наясно, но парите са по-важни от здравето и живота?…

 4. Работещ , който спазва мерките, напук на всички каза:

  Да тестват целия завод, ако няма кой да плати тестовете, всеки да си ги плати сам, всико идва от това, че се лъже за стриктното спазване на мерките, във почти всички предприятия е така, питайте за това работниците, а не ръководството

 5. Ако мерките се спазваха-едва ли щеше да има толкова много заразени г-н Анонимен2 !
  Думите ви не съответстват на реалната ситуация която де факто е огнище на заразата във въпросния завод за авточасти. И глупостите не ги говорете на нас, защото знаем че разстоянието между двама работници няма как да е два метра,след като машините на отделните линии са залепени една до друга…То даже и 1.5 метра не е възможно да бъде!…

 6. Г-жо Запозната, 5 души заразени от 750 не значи че има огнище и че не са спазвани мерките. При толкова работници на едно място било е само въпрос на време.

 7. До Добрин!
  Г-не айде да обобщавате процента на заразени СЛЕД РЕЗУЛТАТИТЕ от тестването нацвсичк, а не преди тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close