Местна власт

Сметната палата даде на НАП и ДАНС кметове и зам.-кметове

Двама кмета, трима заместник-кмета и един бивш председател на общинския съвет са дадени на НАП и ДАНС от Сметната палата. Вчера бе публикуван списъкът със заключенията за несъответствие в имуществените декларации, подадени от 275 лица, заемащи висши държавни и други длъжности през 2017 г. Шестима от тях са от Смолянска област. Това зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, кметът на Доспат Елин Радев, зам.-кметът на Неделино Здравко Димитров, кметът на Баните Милен Белчев, зам.-кметът на Борино Незиха Велиева и бившият председател на ОбС Баните Севдалин Хъшинов. Аръчкова не е декларирала данни за съпруга си, който придобил 10,301 дка иглолистна гора в село Чокманово. Кметът на Доспат пък пропуснал да отбележи, че жена му е станала собственик на фирма „Сев трейд“ ЕООД, закупена от Шура Черкезова – съпруга на бившия областен управител Веселин Черкезов. Здравко Димитров забравил да декларира доходи от трудови възнаграждения в размер на 1 959 лв., както 600 лв. доходи от друга стопанска дейност. Кметът на Баните пък не посочил, че съпругата му Красимира е дала заем на физическо лице в размер на 37 000 лв. Зам.-кметицата на Борино също не е декларирала доходи в размер на 3 376 лв. от друга стопанска дейност. Бившият председател на ОбС Баните във финалната си декларация за т.г. пропуснал да отбележи, че жена му е придобила право на строеж за апартамент с площ от 39 кв.м. в гр. Пловдив.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“.

В 7-дневен срок от получаване на резултатите от Националната агенция за приходите, председателят на Сметната палата, ги публикува на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Публичност на имуществото” – Резултати от НАП.

Покажи още
Back to top button
Close
Close