Advertisement
ЗдравеНА ФОКУС

Служители на РЗИ пред министър Ангелов: Обещахте ни 30% ръст на заплатите, а ни давате 15%

Инспекторите от РЗИ – Смолян са изразили несъгласие пред министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с проекта за постановление на Министерския съвет, в което се урежда обещаното от премиера Бойко Борисов 30% увеличение на заплатите на служителите на първа линия в борбата с коронавируса. Според тях увеличението е реално до 15%, пише в прессъобщение на РЗИ, изпратено до медиите днес. Вчера новият министър на здравеопазването се срещна със служители от здравната инспекция по време на посещението му в Смолян.

Advertisement

„Увеличаваме разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други“, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на 27 юли. Социалните работници и служителите в РЗИ са на минимална работна заплата, а повече от три месеца са на първа линия, коментира министър-председателят.

Впоследствие обаче в публикувания проект за постановление бяха посочени 28 министерства, ведомства и агенции, в които ръководителят еднократно може еднократно да увеличи месечните заплати в размер „не по-висок от 30%“. Освен на служителите, които наистина са на първа линия, увеличение на заплатите се предвижда за служителите на Агенцията за метрологичен и технически надзор, Комисията по стоковите борси и тържищата, Националния институт за помирение и арбитраж, Агенция по сортовете и семената и редица други, в които заплатите са далеч над минималните и служителите им не са на първа линия.

Работещите в смолянската инспекция са откроили и проблеми при провеждане на епидемиологичните проучвания, оптимизиране организацията на областната болнична помощ, необходимостта от специалист онколог в доболничната медицинска помощ, липсата на кандидати медицински специалисти за работа в РЗИ.

„В този момент РЗИ са силата на системата на здравеопазване в България“, изтъкнал проф. Ангелов и изказал благодарност на всички работещи в инспекцията. Той ги поздравил и за неуморната, денонощна работа по овладяване на пандемията с Covid-19 и отдадеността им на здравето на хората.

В прессъобщението не се споменава дали министърът е поел някакъв ангажимент към служителите на РЗИ.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Поздравления за колектива на РЗИ Смолян, начело с чаровната д-р Кубатева за наистина неимоверните усилия, които полагат по време на пандемията за жителите на Смолянска област. Сигурен съм, че Правителството ще коригира грешката си спрямо тях и те ще бъдат овъзмездени. Заслужиха си го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close