Advertisement
НА ФОКУС

След снежния капан в Пампорово през февруари: Осъдиха АПИ да плати 4 300 лв. на шофьор

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще трябва да плати над 4 300 лв. на шофьор, попаднал във верижна катастрофа в Пампорово. Непочистен път, закъсали коли, километрично задръстване. Такава бе картината в курортния комплекс на 27 февруари тази година. Социалните мрежи бълваха непрестанно снимки и клипове от снежния капан, продължил до среднощ в Пампорово, но опесъчаване и почистване на пътните платна така и не бе направено навременно.

Пловдивчанинът А. Д. е един от пострадалите от бездействието на АПИ. В неделния ден мъжът се прибирал в родния си град с колата си „Опел Астра”. Към 20:30 ч. движението било натоварено, а пътят – заледен, непочистен и необработен. Превозните средства образували дълга колона. Мъжът бил пета кола от общо осемте, движещи се един след друг. В един момент водачът на първата кола загубил контрол над превозното средство и аварирал. Останалите автомобили не успели да намалят своевременно заради леда върху асфалта и направили верижна катастрофа. Пловдивчанинът се оказал със смачкана кола и отпред и отзад.

На мястото на инцидента пристигнали екипи на полицията. Съставен е протокол, от който се установява, че повредени са предна броня, предни лява и дясна конзола, декоративна решетка, преден капак, лайсни, фар – ляв и десен, заден капак и задна броня.

Мъжът наел и вещо лице, което да изготви автотехническа експертиза. В заключението си експертът посочва, че сумата, необходима за ремонт и подмяна на повредените части, е 3 385,81 лв. Той посочва, че Агенция „Пътна инфраструктура” носи обективната отговорност за възстановяване на гореописаните повреди, защото са настъпили на републикански път. А осигуряването на необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно ползване е задължение на АПИ.

След снабдяване с необходимите документи пловдивчанинът завел дело срещу Пътната агенция.
Делото бе образувано в Чепеларският районен съд и преди дни съдия Сона Гарабедян излезе с решение, с което уважи изцяло иска на пострадалия шофьор и осъди АПИ.

От Пътната агенция оспориха иска като неоснователен, тъй като нямало причинна връзка между бездействието на служителите на АПИ и инцидента.

Според юристите на агенцията пътните полицаи от Чепеларе не са отбелязали в протокола метеорологичните условия, скоростта, с която се е движел автомобилът по време на произшествието, нямало данни дали автомобилът е бил снабден с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.

От АПИ твърдят, че водачът е проявил небрежност при управлението на автомобила си, нарушил е разпоредбата на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, като при избиране на скоростта на движение не се е съобразил с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

По време на делото е разпитан полицаят, съставил протокола за ПТП, който посочва, че когато пристигнали на място, вече се смрачавало. Валяло сняг от около 1 – 2 часа следобед, и продължавало да вали. Снеговалежът бил силен и снегът се задържал по пътя. Имало 7 автомобила блъснати един в друг в дясната част на платното за движение в посока към Чепеларе. Участниците обяснили на полицейските служители, че са карали бавно, но последният, когато е набил спирачки, за да намали скоростта, се е подхлъзнал по пътната настилка и образувания лед, като е подбрал всичките автомобили надолу. На пътната настилка имало сняг, който не бил почистен и много лесно автомобилите се хлъзгали.

Полицейските служители съставили протоколи, в които като участник № 1, тоест като виновен – написали, че е фирмата, която е отговорна за снегопочисването, а като участник № 2, всеки един от 7-те участници в ПТП-то. Същият ден е имало и други катастрофи, както и множество сигнали за блокирани коли.

Чепеларският районен съд осъди АПИ да плати обезщетение на шофьора. В мотивите си посочва, че „единствената причина за увреждането е било попадането на МПС в заледен, непочистен, необработен, неопесъчен участък на пътя”.

Освен претендираното обезщетение за имуществени вреди в размер на 3385.81 лева, Пътната агенция ще трябва да плати и 900 лева за разноски по делото. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!