Темида

След сигнал от комшия – осъдиха жена, унищожила 16 общински дървета

Вдовица от неделинско село Бурево е осъдена за незаконна сеч на 16 дървета. Заради чистото съдебно минало на Надежда К. Златоградският районен съд я освободи от наказателна отговорност и я глоби с 1000 лева.

В началото на февруари 2019 г. пенсионерката помолила свой познат да отиде с резачката и да й разчисти имота от няколко дървета. Уверила го, че има всички необходими документи. Мъжът се съгласил. На уречената дата пристигнал и се захванал за работа. Забелязал, че дърветата не са маркирани, но продължил да ги поваля. Първо отрязвал дърветата в основата им, а след това на по 1 метър. Отсякъл 3 елши и 13 акации. За пренасянето на дървата Надежда наела друг познат, който ги нацепил и превозил с магарето до дома й. Успял да направи три курса, когато неин съсед подал жалба в Община Неделино, че част от отсечените дърветата са в негов имот. Сформирана била комисия и общинските служители установили, че и 16-те дървета са в общински терен, т.е. те са общинска собственост. Те били без марка и за тях нямало издавано писмено позволително за сеч.

По време на делото е назначена лесотехническа експертиза. Вещото лице дава заключение, че дърветата са на възраст около 25 години и от тях биха се добили 4 пространствени кубични метри дърва за горене, чиято обща стойност възлиза на 240 лева.

Обвинението на жената е, че е унищожила дърветата, като е причинила вреда на Община Неделино. Съдът отчита многобройни смекчаващи вината обстоятелства – самопризнание, тежко здравословно състояние и др.

Advertisement
Back to top button
Close
Close