Advertisement
ПОЛИЦЕЙСКА ХРОНИКА

След побоя на длъжник в Смолян прокуратурата проверява МВР

След случая на побой на длъжник към фирма за бързи кредити районният прокурор на Смолян разпореди проверка на цялостната дейност на Районното управление на МВР през 2016 г. Тя ще приключи на 15 март 2017 г.
Побоят над 51-годишния смолянчанин, за който „Отзвук” писа, станал на 17 септември м. г. Биячи на фирма за бързи кредити нападнала мъжа, който забавил последната си вноска. Той взел заем от 1 300 лева, за да направи услуга на жена, която работела в кредитната институция. Тя плащала вноските, но накрая спряла и от фирмата започнали да си търсят парите от кредитополучателя. Останали били да погаси още около 400 лева, когато започнал тормозът и заплахите. Мутри от вътрешността на страната няколко пъти посещавали смолянчанина на работното му място. „Унижаваха ме, плюеха ме, дърпаха и ме заплашваха”, спомня си той. При последното им посещение на работното му място през септември миналата година смолянчанинът им казал, че няма пари и няма да плаща нищо. „Същата вечер след като се прибрах в къщи се преоблякох и точно слязох до избата за дърва, се появиха във входа. Заобиколиха ме трима, като единият от тях беше нещо като тартор. Той ми удари два шамара, поиска да ми счупи телефона, защото аз го извадих, за да се обадя на полицията. Бях уплашен. От притеснение забравих тогава да кажа на полицията, че той и нож извади и с него ме заплашваше”, добави още мъжът. След обаждане на тел. 112 нападателите са открити. Накрая само един от тях е наказан с глоба от 100 лева за нарушаване на обществения ред по Наредба № 1 на Община Смолян. Наказаният е на 37 години, казва се Атанас и е от Пазарджик. Биячът обаче обжалва глобата и случаят влиза в съда. Последва решение на председателя на Районния съд Петър Маргаритов, който отменя наказателното постановление с мотив, че за нарушение на Наредба №1 се предвижда наказание глоба от 50 до 2000 лева, освен в случаите, когато деянието представлява престъпление. По делото е установено, че Атанас е ударил два шамара на смолянчанина, с което са налице данни за извършено престъпление.
След решението Районната прокуратура започна проверка на действията на служители на МВР по сигнал за упражнено насилие спрямо длъжник на фирма за бързи кредити. На този етап е ясно, че материалите по случая не били докладвани в прокуратурата. Вече е образувано и досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 213а от НК – опит за изнудване, придружен с причиняване на лека телесна повреда.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!