НОВИНИ

След обявения протест на „Горди загражденци“ АПИ се сети, че трябва да отваря ценови оферти

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) реши да отвори ценовите оферти за строителството на 7.5 км. път между селата Белица и Загражден половин час преди началото на протеста на „Горди загражденци“. Това става ясно от прессъобщение на пътната агенция, изпратено до медиите във вторник.

АПИ се задейства дни след като Сдружение „Горди загражденци“ се закани да обяви гражданско неподчинение като блокира пътя Смолян – Пловдив на в петък (14 септември) в 10 часа край Юговското ханче. Протестиращите искат да знаят на коя дата ще бъде завършен пътят Загражден – Белица, както и отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ защо не е изпълнено даденото преди година и два месеца обещание. Пътят Загражден – Белица е с дължина около 8 км и стои недовършен от 1961 г., защото преминава през резервата „Кормисош“, любимо място за лов на Тодор Живков и „ловецът на републиката“ Пенчо Кубадински.

„На 14 септември в 9,30 ч. предстои отварянето на ценовите оферти на допуснатите участници в тръжната процедура. Индикативната стойност на поръчката е 3 785 000 лв. без ДДС и ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура““ – пише в съобщението на АПИ.

Обществената поръчка бе обявена на 8 септември 2017 г. Една година време се оказа недостатъчна за агенцията, за да отвори офертите и да избере изпълнител. Крайният срок за подаване на оферти бе 6 ноември 2017 г. От протокола на комисията, която е разгледала документите на фирмите, подали оферти, става ясно, че са се явили шест кандидати. Това са „ИСА 2000“ ЕООД; ДЗЗД „Ела инженеринг“, в което участват „ЕЛА“ ЕООД и „Пътстрой“ ООД; „ПСТ груп“ ЕАД; „Галчев инженеринг“ ЕООД; „Мегаинвест – холд“; ДЗЗД „АПП Белица“, в което са „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД. Комисията заседавала на 7 ноември 2017 г., но протоколът от заседанието й е подписан 3 месеца по-късно – на 12 февруари 2018 г. Чак на 11 септември 2018 г. след насрочения протест в АПИ се сещат да отворят ценовите оферти и да обявят кой ще строи пътя Загражден – Белица. А строителството на пътя ще започне през 2019 г., обещават от агенцията. Дали този път ще си спазят обещанието, предстои да видим.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close