Местна властНОВИНИ

След час дебати Общинският съвет в Смолян прие отчета на бюджета

След продължили близо час дебати общинските съветници приеха вчера отчета на бюджета на Община Смолян. Със 17 гласа „за“, 6 „против“ и 3-ма „въздържали се“ първата точка от дневния ред бе приета въпреки, че едва 53% процента е изпълнението на собствените приходи в бюджета на Община Смолян за 2019 година.

„Общината е изпълнила всички фискални правила и изисквания на всички критерии без един показател – поети ангажименти за разходи, който се изпълнява на 85%. Беше създадена добра организация за поддържане на добро финансово състояние“, каза Стоян Иванов, който е председател на Комисията по бюджет и финанси. „Като слушам председателя на бюджетната комисия – всичко в тази община е цветя и рози. Това е ен-ти поред отчет на бюджет който показва, че нито е балансиран, нито изпълнява своите функции. Не мисля, че община Смолян трябва да се гордее с това изпълнение. Това показва, че не е добре финансово, няма инвеститорски интерес за покупка на имоти. Залагате кухи, продажби които не се реализират“, каза Стефан Сабрутев (БСП), като посочи, че основният проблем в града ни е, че „няма инвеститорски интерес, обстановката за правене на бизнес е отвратителна“. Колегата му Иван Френкев (БСП) посъветва ръководството на Община Смолян да направи постъпки към Министерството на финансите и държавата за инвестиране на средства в райони като нашия. „Хората останали тук си плащат данъците, но реално те намаляват. Ако не се направи нещо, за да се покрие този дефицит ще продължаваме да имаме структурен дефицит“, добави Френкев. Думите му бяха подкрепени и от Димитър Кръстанов (БСП): „Този проблем в бюджета показва, че Община Смолян не е в състояние да генерира приходи. В благоустройствено отношение това е резултатът от недофинансирането на този публичен сектор“, заяви Кръстанов.

Групата на ДПС също не подкрепи отчетът на бюджета. „Говорите за инфраструктура – не е само главната между кино „Дружба“ и „Топ старс“. В селата е като в Дамаск след турско-руска-американска бомбардировка. Кварталите на града са в окаяно състояние“, каза Салих Аршински.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close