ОбразованиеОБЩЕСТВО

След 15 години пауза завършва първият випуск маркшайдери в професионалната гимназия в Мадан

 

След няколко години в застой от 2015 година Професионалната гимназия „Васил Димитров” в Мадан, подема с всички сили отново по стъпките на своя правоприемник – минния техникум. Тази година завършва първият випуск маркшайдери. 15 години специалността е липсвала в училището и сега се оказва една от най-търсените. Последната специалност, която е възродена, е „Обогатяване на полезни изкопаеми“. Учители и ученици са горди, че вече е подновена подготовката на специалисти за минния бранш, който е и основен поминък в региона. В момента има пет специалности в това направление, които обхващат целия технологичен процес – от производството до изходния продукт на полезното изкопаемо, което се добива в нашата Родопа планина, хвалят се учители.

„Само преди ден ние отбелязахме най-светлия български празник за образованието и науката – 24 май. Горди сме вече да се похвалим, че успяваме постепенно да връщаме традициите. И естествено зад гърба ни неотлъчно стои „Горубсо Мадан“. Предприятие, което е нашата опора и благодарение на дружеството, продължаваме да вървим напред и да съществуват минните специалности”, каза директорът Христо Каменов.

ПГ „Васил Димитров” е една от малкото професионални гимназии в Смолянска област. Училището съществува от 62 години. „През 1960 г. по искане на тогавашния Минно-обогатителен комбинат „Горубсо“ е разкрито учебното заведение за подготовка на кадри със средно специално образование за минната промишленост. Първите две години приемът е бил след завършено средно гимназиално образование – 11 клас”, разказа зам.-директорът Руско Кадиев. Тогава е имало две специалности –  „Минна електромеханика” и „Разработка на полезни изкопаеми”. В последствие започва обучение на ученици след основно образование, както е и до ден днешен. За тези години над 7 000 ученика са преминали през училището и са получили квалификации по специалности за минно-добивната промишленост.

„Не е малък процентът на ученици, които след като завършат училището, отиват на работа в „Горубсо Мадан“ . Директорът Сергей Атанасов от години помага на тези, които учат в Минно-геоложкия университет. И сега с гордост мога да кажа, че доста от началник-смените са завършили при нас”, допълва Христо Каменов.

Последният подарък от минното предприятие в града е тотална станция на учениците от специалност „Маркшайдерство“, за да бъде обезпечена тяхната практика. В направление „Добивни и строителни минни технологии” учениците също се учат на терен – в рудниците. „Вратите на предприятието са отворени и за специалност „Електроенергетика“, дори и в икономическия отдел допускат наши деца на практика”, каза още директорът и не скрива огромната си благодарност към „Горубсо”.

„Геодезията и маркшайдерството са с еднаква тежест – и под земята и над земята. В практиката предпочитат да наемат маркшайдери пред геодезисти. Всичко е по координати и трасировката се извършва с тотална станция, която измерва директно координати по трите оси – Х, Y и Z”, казва Албен Низамов – преподавател по геодезия, маркшайдерство и практика и допълва, че подаръкът – тоталната станция, която вече притежава училището е един от най-съвременните инструменти.

Дванайсетокласникът Даниел Башев се е насочил към Минно-геоложкия университет, мечтата му е да продължи образованието си и да работи по професията. „Със станцията не са работи трудно. Но първо трябва да се разучи. Ако знаеш как да работиш с технологиите няма да имаш никакъв проблем. Станцията измерва разстояния, дава координати на точки”, обяснява абитуриентът.  Както Даниел, така и Александър Атанасов смята да продължи професионалното си образование в Минногеоложкия университет. „За мен маркшайдерстовто е една от най-добрите специалности, защото има развитие както в България, така и в чужбина. Без маркшайдери не може да се направи нищо – нито в строителството, нито в мините“, допълва Александър.

В момента в професионалната гимназия се учат 152 деца. Има и други специалности, които са и от различни сектори на икономиката и промишлеността – „Електроенергетика“, „Електроника“, „Митническа и данъчна администрация“, „Икономическа информатика“ и др.

И наред със запазеното старо, учителите, заедно с техните възпитаници, са постигнали и една отколешна мечта – издаване на училищен вестник. „Освен това, което съхраняваме, се опитваме да създаваме и нови традиции, за да може да направим така, че учениците да бъдат ангажирани в т.нар. извънкласни дейности. Една от тях е училищният вестник, който започнахме да издаваме преди няколко години. Излиза периодично, като се стараем за една учебна година да има поне един брой. Миналата година го направихме покрай патронния празник, а тази година – за 24 май. Учениците харесват работата по вестника. Това ангажира тяхното време и внимание извън учебните часове. Включват се много деца и всички с голям интерес”, обясни Шери Митева – учител по български език и литература.

ПГ „Васил Димитров” е едно от малкото учебни заведения в Смолянска област, в което освен, че има музей на родопските обичаи,         вече е и със собствена изложба на полезни изкопаеми. В момента имат подредени във витрини около 100 образци, но идеята колекцията да бъде постоянно допълвана. „Съвсем наскоро подредихме изложбата от образци, които са ни предоставени от „Горубсо Мадан“. В нашето училище има и специалност „Геология“ и освен, че е полезна за учениците, които я учат, тя е интересна и за останалите”, вмъква още Христо Каменов.

В ПГ „Васил Димитров“ се обучават деца от три общини – Мадан, Златоград, Рудозем. И това са бъдещите специалисти в родопските рудници.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close