НОВИНИ

Славов: Ситуацията към момента в Смолянска област е спокойна

„Ситуацията към момента в областта е спокойна. Вече е отворен пътя към селата Кестен и Жребово в община Девин. Единствено достъпът до село Водни пад все още не е, но река Триградска се оттича, предполагам, че в следващия един час ще има достъп и до там. Най-критично положението в областта е на територията на Община Смолян. Знаете, че към Киселчово достъпът е прекъснат. Сравнително голямо свлачище има между Широка лъка и Стикъл. Зам.-кметът е в тази посока и са взети мерки за разчистването на наносите и падналите камъни. Обилните валежи предизвикаха множество срутвания, своевременно се отстраняват след подаден сигнал камъните и земните маси.“ Това заяви областният управител Недялко Славов на брифинг днес в 9.30 часа в Областната дирекция на полицията.

В общините Рудозем, Доспат, Борино, Неделино, Баните, Златоград ситуацията е спокойна. Язовир „Златоград“ метър и двайсет и трийсет остава до преливане, което означава, че има достатъчно свободен обем за нови водни количества. Значително са спаднали речните корита във всички реки на област Смолян, най-вече Върбица, Арда, Черна – тези, които по традиция създават най-големи проблеми.“ – добави Славов.

Признавам си, че бяхме притеснени снощи към 19.00 часа, поради това, че в критичните участъци, в които традиционно се създава проблем, нивото на реките беше на кота преливане. И това всъщност накара общинският щаб и кмета на Община Смолян да обявят частично бедствено положение в унисон с инструкцията на националния щаб да бъдем по-внимателни, да наблегнем на превантивната работа и съответно да има един вид презастраховка.“ – обясни областният управител.

„Реките се бяха повишили в момента до критично ниво, но в момента не са те не на в такова. В момента обстановката е спокойна. Казвам в момента, защото природата може да поднесе изненади буквално след половин, един час. Ние се събираме постоянно оценяваме ситуацията, и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една единствена цел да изведем хора, ако се наложи. Всичко друго е второстепенна задача. Почистването на пътищата върви добре. Няма села и градове без електричество. Ситуацията засега е нормална.“ – каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close